oznanila

TELO

Kristjana bi morala odlikovati brezpogojna vera v večno življenje, za katerega bi si moral prizadevati. A znova in znova naletimo na isto prepreko, greh. Greh v nas, nas oddaljuje od Boga. Grešna narava nam onemogoča bivanje z Bogom. Jezus je na Zemlji v grešnem telesu, vendar sam ni storil greha. Pokazal nam je, da kljub grešnemu telesu lahko živimo brezgrešno življenje. Če pa je v vas Kristus, je telo sicer mrtvo zaradi greha, duh pa je življenje zaradi pravičnosti (Rim 8,10). Sami se imamo za gospodarje svojega telesa. Delamo z njimi kar hočemo. Jemo, kar se nam zdi brez zadržka. Bolj kot je eksotično in čudno, bolj je zanimivo. Vendar se moramo zavedati Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? (1 Kor 6,19)

Ali menite, da lahko svoje telo po mili volji prebadamo, tetoviramo, polnimo s prekomerno hrano, raznimi opojnimi snovmi (cigareti, alkoholom, drogo). Je »moderno«, da imamo družino in poleg žene še koga, ker je v nas neugasljivi potencial? Danes so moderne in družbeno sprejete in uzakonjene istospolne zveze. Še mnogo navad, ki oskrunjajo telo pred Bogom bi lahko našteli. Tudi sam zagovarjam, da me ni briga, kaj dela drugi. Saj poznamo pregovor »Kako si boš postlal, tako boš spal!« Nismo mi sodniki. Sodnik, ki bo razsojal, bo na koncu časov, ki so pred vrati, bo Eden in Edini Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? (1 Kor 6,19). Pavel izpostavlja Mar ne veste, da tisti, ki se druži z vlačugo, postane z njo eno telo? Saj je rečeno: Dva bosta eno meso (1 Kor 6,16).

Vedimo, da smo ustvarjeni in imamo skupnega Stvarnika, ki je v Soboto počival ob dokončanju svojega dela. In vrhunec Njegovega stvarjenja smo mi, ljudje. Zato smo bratje in sestre v Kristusu, ki je umrl za nas, smo Njegovi Božji otroci. Nimamo pravice soditi nikogar in s svojim življenjem moramo biti luč drugim. Luč, ki kaže na Luč! Zato nehajmo soditi drug drugega. Rajši pazíte na to, da ne boste bratu v spotiko ali v pohujšanje (Rim 14,13). Nobenega klevetanja in ogovarjanja za hrbtom. Imeti moramo pred očmi, da je tudi za človeka, ki je slaboten v svojih dejanjih, Kristus umrl zanj. Nikar ne pogubljaj s svojo jedjo človeka, za katerega je Kristus umrl! (Rim 14,15).

Paziti in spodbujati bi se morali medsebojno in se ne naslajati nad situacijami težavami drugih. Uvidimo lahko, da je eden od organov posebej na preskušnji in to je (da ne bo pomote J) jezik! Vsi delamo mnogo napak. Če pa kdo v besedi ne dela napake, je popoln mož in zmožen obrzdati vse svoje telo (Jak 3,2). Jakob v popolnosti pove Tako je tudi jezik majhen del telesa, a se ponaša z velikimi rečmi. Poglejte, kako majhen ogenj, pa vžge tako velik gozd! Tudi jezik je ogenj; med deli našega telesa je jezik vesolje krivice, ki omadežuje vse telo in razvnema krog nastajanja, njega pa razvnema peklenska dolina (Jak 3,5-6). Z njim hvalimo Gospoda in Očeta in z njim preklinjamo ljudi, ki so ustvarjeni po Božji podobnosti. Iz istih ust prihajata blagoslov in kletev (Jak 3,9-10). Ah, ta jezik!

Pripravil: Štefan   

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 29.11.2020 do 6.12.2020)

NED 29.11. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + Francka, Franc POLC
Izlake Ob 10.00 + ZUPANČIČ Andrej, starše
PON 30.11. Čemšenik Ob 18.00 ZA ZDRAVO PAMET
ZA ZDRAVJE (S);   2.+ RAVNIKAR Stanka
TOR 1.12. Izlake Ob 18.00 + ŠTENDLER Friderik, predniki, sorodniki
2. V ZAHVALO (TG);    2.+TURNŠEK Jernej
SRE 2.12. Šemnik Ob 18.00 + KNEZ Leopold (obl)
2. + ZUPANČIČ Pavel
ČET 3.12. Izlake Ob 18.00 + PEREGRIN Ana, starši JESENŠEK, BREČKO Majda, Drago
2. + PIKELJ Pavla
Čemšenik Ob 19.00 + GROBLJAR Albina (Majda) (30.dan)
2. + NOVAK Ciril (obl), TOMLJEVE
PET 4.12. Čemšenik Ob 18.00 + OCVIRK Ivan
2. + RAVNIKAR Leopold
Izlake Ob 19.00 ZA ZDRAVJE; 2.+ BRVAR Janez (7.dan)
SOB 5.12. Čemšenik Ob 19.00 ZA ZDRAVJE UŽANČEVE, ŠTRUKLJEVE
2. + GROBLJAR Franc Rafael
NED 6.12. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 V ZAHVALO
2. + DROBEŽ Ivanka (obl), LAVRIN Fanika (obl)
Izlake Ob 10.00 + BOŽIČ Jožef (30.dan)
2. + JELŠEVAR Štefan (obl), Frančiška

OBVESTILA

*Na nedeljo (29.11.) je tudi nedelja KARITAS; Pomagajmo Karitas po svojih močeh.

*1. adventna nedelja (29.11.). Prav je, da se doma naredi adventni venček in da ob njem vsak večer zmolimo, da tako odpremo svoja srca prihajajočemu DETETU JEZUSU. Da bo naš BOŽIČ sprejetje NJEGA, ki daje življenje, odrešenje, zveličanje.

*Petek (4.12.) je prvi v mesecu, obhajanje starejših, bolnih na domu, če kdo želi da mu prinesem JEZUSA naj to sporoči.

*Maše bodo opravljene na dan in uro v kraju kjer je napisana. Maševal bom brez prisotnosti ljudi, dokler ne bo drugače določeno iz strani Države oz. Slovenske škofovske konference.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018