TEDEN DRUŽINE – PRVI DAN

Danes je praznik svetega Jožefa. Za jutranjo molitev preberemo predlagano zgodbo in se pogovorimo ob vprašanju: Kdaj si bil ti najbolj ponosen na svojega očeta oz. kdaj se ti je zdel tvoje oče največji junak? Nato zmolimo za vse može in očete, da bi vedno zmogli poskrbeti za varnost vseh svojih bližnjih. Preizkusimo se tudi v kvizu o sv. Jožefu.

Ker je to praznik očetov, ne pozabimo pripraviti drobnega presenečenja za očeta (kakšen izdelek, jed, ki jo ima posebej rad, namesto njega opravite kakšno domače delo …).

Skupaj z ostalimi družinskimi člani na spletu poiščimo možnost udeležbe pri sveti maši in se je udeležimo.

Večerna praznična molitev:

Zberemo se okrog mize oziroma okrog družinskega molitvenega kotička. Prižgemo svečko, zraven položimo križ ali drugo sveto podobo. Sveto pismo odpremo pri odlomku: Mt 1,16.18-21,24. Nekoga izberemo za voditelja bogoslužja in drugega za bralca Božje besede.

Voditelj: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha.

Vsi: Amen.

Voditelj: Danes praznujemo god svetega Jožefa, moža Marije, Jezusove matere. Sveti Jožef je tisti svetnik, ki so se mu vedno znova priporočali naši predniki v boleznih in smrtni nevarnosti. Slovenci ga častimo in k njemu molimo že od leta 1621. V starih časih so se mu priporočali v času kuge in marsikateri kraj ga je sprejel za svojega posebnega zavetnika. Ker je bil Jezusov krušni oče, mu priporočamo vse naše očete. Danes začenjamo tudi teden družine. Molimo posebej za to, da bi ostali zvesti Jezusu in da ne bi pozabili in izgubili poguma za življenje.

Bralec: Iz evangelija po Mateju (Mt 1,16.18-21,24Z Jakob je imel sina Jožefa, moža Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki je Kristus. Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je bilo tako: Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. Ker je bil njen mož, Jožef, pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti. Ko je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi svoje žene Marije; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, ker bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel.

Voditelj: Jožef je sprejel Marijo in njenega otroka ter tako začel izpolnjevati Božjo voljo. Prosimo Boga, da bi ga lahko posnemali tudi mi. Vsak naj v trenutkih tišine pomisli, v kakšni težavi naj ga sveti Jožef podpre pri Bogu. Trenutek tišine, nato vsak pove svojo prošnjo.

Vsi ;po vsaki prošnjiͿ: Sveti Jožef, prosi za nas.

Voditelj: Dobri Bog, v svoji previdnosti si izbral svetega Jožefa za moža Materi svojega Sina. Častimo ga kot varuha na zemlji, naj nam bo tudi priprošnjik v nebesih. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius