Sv. Filip, svetnik, za katerega so mislili, da je »malo čez les«

Sveti Filip Neri
Sv. Filip Neri je živel v 16. stoletju - foto: Wikipedija

Sveti Filip Neri, ki goduje 26. maja, je imel velik smisel za humor.

Sveti Filip Neri je imel velik smisel za humor. Nič čudnega torej, da je postal zavetnik humoristov. Po značaju je bil odprt, ljubezniv in šaljiv. Izžareval je veliko veselje, ki je bilo izraz njegove globoke povezanosti z Bogom.

Od trgovskega pomočnika do duhovnika

Ko je bil star 18 let, je postal trgovski pomočnik pri svojem stricu, vendar je kmalu ugotovil, da to delo ni zanj. V sebi je začutil klic, da postane duhovnik – in res je bil posvečen pri 37 letih. Imel je izredne sposobnosti. Znal je videti v globine človekove osebnosti, med maševanjem pa je bil večkrat zamaknjen in je »lebdel« visoko od tal.

Ko ni bil v spovednici, je hodil po ulicah in se pogovarjal z ljudmi, ki so radi poslušali njegove šale. Ko si je pridobil njihovo zaupanje, so mu ti pogosto odkrili svoje težave. Skrivnost njegovega uspeha je bila širokosrčna ljubezen, saj je za vsakega našel pravo besedo.

Mladim se je znal približati

Ker se je ves čas šalil in uganjal norčije, so ga vedno obdajale gruče otrok, on pa se je z njimi lovil, zabaval in smejal.

Z mladimi je hodil v naravo in jim ob tem skušal približati Božjo lepoto. Bral jim je iz knjig, jih skušal zaposliti in tako v njihovo življenje prinesel svežino in veselje. Izbiral je najbolj zabavne načine za vzgajanje v krščanskih vrednotah, obenem pa je poudarjal zdravo disciplino.

Mlade je pritegnil s svojim očetovskim načinom sprejemanja in usmerjanja k dobremu. Razumel jih je ter dobro vedel, da živahnosti ni vedno lahko obvladovati. Pogosto je rekel: »Bodite mirni, bodite pridni!« In dodal: »Če je le mogoče.«

Sv. Filip je imel veliko prijateljev – svetnikov

Njegovo pomembno poslanstvo je bila ustanovitev bratovščine duhovnikov oratorijancev, ki so se ob njem zbirali k pogovorom o duhovnih zadevah. Ti pa, razen podobnega imena, nimajo veliko skupnega z današnjimi oratoriji. Filipovi »oratoriji« so bili namreč namenjeni študiju in premišljevanju Božje besede.

Živel je v času številnih drugih znamenitih svetnikov: Tomaža Mora, Ignacija Lojolskega, Terezije Avilske … Med njegovimi prijatelji je bil Frančišek Saleški, pa tudi Karel Boromejski, za katerega smo v zadnjem času večkrat slišali, saj je zavetnik pred kugo in smo se mu nekateri priporočali v »korona času«.

Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Najst (2020).

Vir: Družina

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius