Sumljivi profili na Facebooku vabijo k molitvi

Sumljivi profili na Facebooku vabijo k molitvi
Spletnim goljufom se je najbolje izogniti z blokiranjem profila - foto: Unsplash

Tednik Družina je bralcev opozorilo, da jim na Facebooku neznanci pod imeni »Pray The Holy Rosary« in »Catholic Family« pošiljajo zasebna sporočila. Tovrstna profila jim ponujata mašo, branje Svetega pisma in molitev. Najverjetneje gre za prevarante, zato so se obrnili na Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki svetujejo naslednje.

»Če pošiljatelja ne poznate in če sami niste sprožili pogovora naj ta in temu podobna sporočila katerih namen vam je neznan, preprosto obravnavate kot »neželena« ter jih posledično ignorirajte in pošiljatelja blokirajte.«

Privlačna sporočila z neiskrenim namenom

Zavedati se je potrebno, da so družbena omrežja polna takšnih in drugačnih profilov, ki nam nekaj ponujajo ali želijo od nas, seveda včasih tudi z neiskrenimi nameni. Če je naš profil denimo na Facebooku javno dostopen se tovrstnim kontaktom praktično ni mogoče izogniti.

Primer sumljivega Facebook sporočila. FOTO: Zajem zaslona

Sporočila od »Pray The Holy Rosary« in »Catholic Family«, identična sporočila pa pošiljajo tudi z zasebnih profilov s slovenskim imenom in priimkom, so zapisana zelo privlačno in spodbudno, poleg tega pa je molitveno srečanje brezplačno. Vernik, ki ceni molitev in se običajno z veseljem pridruži molitveni verigi, naj bo v takih primerih raje zadržan. Gre za spletne prevarante, ki jim vera sploh ni blizu, pojasnjujejo s SI-CERT-a.

Primer sumljivega Facebook sporočila. FOTO: Zajem zaslona

Kdo stoji za sumljivimi sporočili Facebook sporočili?

Na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT se s pojavom potencialno lažnih ali prevarantskih Facebook strani z versko konotacijo še niso srečali. Vendar pojasnjujejo, da običajno tovrstne strani nagovarjajo ali izkoriščajo točno določen izdelek, podjetje, znamko ali dogodek, ki služi zgolj kot vzvod za preusmeritev žrtve do plačljivih strani. To pomeni, da je potreben vpis podatkov kreditne kartice, mobilne številke za namen plačljivega sms oglaševanja ali pa služi k nabiranju všečkov. Na spletu ter v drugih državah je prav tako mogoče najti podobne primere, kjer nedefinirane verske skupine nagovarjajo slehernike.

Tukaj gre običajno za popolnoma drug namen, kot je tisti, za katerega se izdajajo pošiljatelji.

Kaj lahko storite?

Določene podatke o strani ali skupini lahko uporabniki vidite tudi sami in sicer pod zavihkom Page Transparency, kjer je datum kreiranja in država, kjer se nahaja administrator strani. Več informacij pa ponudniki storitev, kot je Facebook, razkrijejo zgolj organom pregona na podlagi ustreznega in utemeljenega zahtevka oziroma osnove za morebiten kazenski pregon.

Najenostavnejše pa je, da sporočila izbrišete ali blokirate in se pod nobenim pogojem ne pogovarjate z neznanci, temveč zaupate le preverjenim Facebook profilom in spletnim stanem.

Vir: Družina

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius