“Slovenija kvačka” v boju za Guinnessov rekord

"Slovenija kvačka" v boju za Guinnessov rekord
Foto: Facebook stran Slovenija kvačka

Članice skupine Slovenija kvačka so združile moči in bodo z izdelanimi tisoč kvačkanimi izdelki poskušale osvojiti Sloveniji nov Guinnessov rekord.

Začele so s kvačkanjem grbov 212 slovenskih občin, ki jih bodo na kulturni praznik, 8. februarja, slovesno predale občinam.

»Začeli smo delati zbirko tisoč izdelkov. Vsak naredi poleg grba še štiri izdelke, ki se navezujejo na Slovenijo. Prihajajo zelo zanimivi kosi, med drugim kvačkani nagelj, potica, portreti pesnikov,« je za STA povedala pobudnica projekta Jadranka Smiljić.

S podvigom, v katerem sodeluje 211 kvačkaric in en kvačkar, želijo obeležiti 30 let samostojnosti Slovenije.

Izdelke kvačkajo v c2c tehniki s prejo, izdelano v Majšperku, zaključiti pa jih morajo do 28. januarja, ko je načrtovana izdelava posnetka celotne zbirke za Guinnessov rekord.

Razmeroma velike kreacije

Gre za razmeroma velike kreacije, saj merijo več kot meter v dolžino in širino. Enotnega merila si niso mogli zastaviti, saj imajo občine zelo različne grbe. »Vsak izdelek je unikat in vsak kvačkar je dal vanj svoj pečat,« je še povedala Jadranka Smiljić.

Foto: Facebook stran Slovenija kvačka

Za kvačkanje enega grba je potrebnih povprečno sto ur dela, v kar pa ni všteto načrtovanje, izdelava motiva in ostalo. Pri načrtovanju so se povezali tudi z društvom Heraldica Slovenica. Ob tem so se veliko naučili o samih grbih, kaj pomenijo in iz katerih časov izvirajo.

Projekt, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, naj bi prispeval k povezanosti ljudi, promociji tradicije, občin in zgodovine Slovenije ter navduševanju javnosti nad kvačkanjem.

Več o največjem slovenskem kvačkarskem izzivu si preberite na uradni spletni strani Slovenija kvačka.

Vir: Družina

Za vas objavil:

Marko
marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius