Revija Mavrica praznuje 50 let: Vse najboljše!

Babica na rolkah, Teta Puber, Matic in Meta, Mulc, stripi, šale, zgodbe, pesmi … Vam zveni znano? Potem ste zagotovo vsaj enkrat v rokah držali revijo Mavrica. In teh priložnosti je bilo v 50 letih, kot jih letos praznuje Mavrica, ogromno.

V soboto, 15. januarja 2022, bo praznični dan. Mavrica bo svoj lep jubilej pospremila z vrsto dogodkov, ki jih lahko spremljate v živo ali prek prenosov. Več informacij lahko preberete na Facebook profilu Mavrice.

Začelo se je pred več kot 50 leti …

Sredi 60. let se so se prvič pojavile ideje in želje, da bi tudi otroci dobili revijo, ki bi jim ponujala odgovore na življenjska in verska vprašanja. In tako je leta 1967 prvič izšla priloga za otroke v verskem listu Družina z naslovom Malim. Odziv je bil velik in pozitiven. Pokazalo se je, da je potreba po samostojni otroški reviji vedno večja.

Zato je leta 1972 izšla samostojna revija Mavrica. Začetni vodja in prvi urednik Mavrice je bil prelat Jože Bertoncelj. Naslov revije so izbrali otroci, saj jih je uredništvo prosilo, naj pošljejo ideje za naslov. Mavrica je simbol barvitosti, igrivosti, lepote, mogočnosti, je pa tudi znamenje zaveze med človekom in Bogom.

Prve izdaje revije so bile tiskane črno-belo, le naslovnica, nekaj zgodb in svetopisemske zgodbe so bile tiskane barvno. V veliko pomoč pri delu g. Bertonclju je bil dolga leta takratni kaplan Ciril Tomc.

Mavrica se je skozi leta spreminjala. Dvakrat se je spremenil format revije, prvič z novo urednico Miro Dobravec leta 1996, ko je postal manjši, nato leta 2006 z novo urednico Melito Košir, ko je Mavrica dobila obliko, ki jo ima še danes. Spremenil se je tudi obseg in način izhajanja. Leta 1976 so izdajanje revije uskladili s šolskim letom, tako so z začetnih 12 prešli na 10 letnih izdaj.

Leta 2018 so Mavrici dodali še poletno sestrico, Mavrični zabavnik, ki zrcali vsebine oratorijev preko zank, ugank, križank, dopolnjevank in dobrih zgodb.

Mavrica povezuje celo vrsto ustvarjalcev

Mavrico je ustvarjalo (in še ustvarja) veliko nadarjenih avtorjev in ilustratorjev. Skoraj 50 zgodb, ki so bile najprej predstavljene v Mavrici, potem pa so izšle v knjižni obliki, danes sestavlja Mavrično knjižnico.

Leta 1996 se je začelo tudi tesno sodelovanje z Radiem Ognjišče v priljubljeni Sobotni iskrici, ki traja še danes, ko se urednica Mavrice vsako drugo soboto dopoldan pogovarja z Juretom Seškom o vsebinah Mavrice.

Različni projekti, nadgradnje, spremembe

Mavrica je skozi čas dosegla več lepih mejnikov, od sodelovanja s projektom Slomškovo bralno priznanje, izdaje liturgičnih zvezkov, pa do Čarne mavrice ob koncu šolskega leta.

Mavrica vedno gleda naprej in snuje, kako bi lahko še nagovorila otroke. Ostaja pa zvesta sporočilu, ki ga Mavrica posreduje otrokom: Bog te ima rad, je vedno ob tebi in ima s teboj velike načrte!

Draga Mavrica, želimo ti še vsaj 50 uspešnih mavričnih let. Vse najboljše!

 

Kako je zrasla naša Mavrica, ob kateri rastejo generacije že 50 let? ? Poiskali smo nekaj lepih spominov in jih združili v video. ?

Objavil/a Mavrica dne Torek, 28. december 2021

Vir: Aleteia

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius