Razkrita oratorijska tema za leto 2022

Razkrita oratorijska tema za leto 2022
Mozaik z upodobitvijo Ignacija Lojolskega - foto: Družina

Otroci in mladi bodo prihodnje leto 2022 na oratorijih spoznavali ustanovitelja redovne skupnosti jezuitov Ignacija Lojolskega.

Da so izbrali ravno tega svetnika, ni naključje, saj mineva 500 let od njegovega spreobrnjenja. »Bilo je pred 500 leti, 20. maja 1521, na binkoštni ponedeljek, v Pamploni v Španiji. Topovska krogla je zadela Ignacija, plemiča iz baskovske Lojole,« so na spletni strani zapisali slovenski jezuiti.

Ignacij Lojolski je ustanovitelj redovne skupnosti jezuitov. Sprva je želel je postati vojščak, a mu je huda poškodba to preprečila in ga preusmerila v duhovniški poklic. Napisal je znamenito knjižico z naslovom »Duhovne vaje«, o kateri nekateri pravijo, da je »povzročila več spreobrnjenj kot pa ima črk«.

Ignacij Lojolski je bil leta 1622, skupaj s svojim rojakom in velikim jezuitskim misijonarjem Frančiškom Ksaverijem, prištet med svetnike.

Letošnje poletje so otroci na oratorijih spoznavali italijanskega mladeniča Carla Acutisa, prihodnje leto pa bodo spoznavali Ignacija Lojolskega. Prepričani smo, da ima ta zanimivi svetnik marsikaj poučnega povedati tudi za današnji čas.

Vir: Družina

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius