Program septemberskih molitvenih 15 minut

Program septemberskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Ste kdaj pomislili, da bi znali leteti? Čudna reč, bi marsikdo rekel, a za našo domišljijo so te reči zdravilne. Marsikateri otrok se sprašuje kako bi bilo leteti…

Ena stvar drži: za letenje ne smeš biti obtežen. Tako so grajene tudi ptice: zato lastovke letijo, kokoši pa ne. Razmišljajmo nocoj kaj nas obtežuje in nam leži na duši. Darujmo in povejmo to Bogu.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo O NAVEZANOSTI NA TUZEMELJSKE STVARI

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju ponovite tezejske vzklike k Jezusu (lahko tudi zapremo oči):

Sveti Bog, sveti Močni, sveti Vsemogočni … -II-

…imej usmiljenje do nas. -II-

Po Kristusu našem Gospodu. Amen

KRATKA SPOROČILNA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo kaj nam Bog sporoča preko poučne zgodbe takole:

K nekemu staremu modrecu je pristopil otrok in ga vprašal, če bi se lahko naučil leteti. Modrijan se je nasmehnil in dejal, da bi se tudi človek lahko naučil, če bi odvrgel vse kar ga obtežuje. Če bi postal lahek kot peresce. ”Tega pa ne razumem”, je dejal otrok. Saj tehtam 30 kg. Modrijan se je zamišljeno smehljal: ” Povej mi katere reči imaš in ti veliko pomenijo. Otrok je začel naštevati: ”Moje kolo, moj televizor, moje knjige, moj mobitel, moj akvarij, moj…”Modrijan ga vpraša naprej: ”Bi bil pripravljen pozabiti vse te želje, le ene ne, in sicer, da bi poletel?” Otrok pa odgovori: ”Hm, ne”. In modrec: ” No vidiš, zato pa se tudi tvoja duša ne more učiti leteti.”

(tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

”Moje kolo, moj televizor, moje knjige, moj mobitel, moj akvarij, moj…” vse to in še več našteva deček v zgodbi. Vse to ima, že kot otrok, in vse to ga obtežuje. Moje, moje, moje… kako egoistično je vse to. Na prvi pogled se zdi, da vse to rabi, da mora imeti, ker je moderno, v resnici pa rabi ljubezen, upanje, razumevanje, učenje…

In sleherno rabimo tudi odrasli. Prevečkrat smo obteženi s stvarmi, ki nas preveč vežejo na tuzemeljsko življenje, in sej jim ne moremo in ne znamo upreti. Razmislimo o tem: bodisi je to hiša, avto, denar… Pri Bogu bomo srečni le s pravo ljubeznijo do sebe in bližnjega.  Zato še kako velja misel, da so v revnih deželah bogati ljudje, ker imajo vero, upanje in ljubezen. Tega pa nam žal primanjkuje. Razmišljamo o tem, molimo za spreobrnenje in svetujmo tudi drugim.

Naj nas Bog razsvetljuje, da se bomo znali odvezati od pretirane navezanosti na tuzemeljske reči. Po Kristusu našem Gospodu-amen. (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Cerkev Marije Vnebovzete

SPONTANE PROŠNJE

V psalmih piše takole:  »Navezan sem na tvoja pričevanja, Gospod.«”

Pomislimo na to. In se navežimo na Boga. To je prava pot.

Najprej bomo prebrali prošnje, ki so se nabrale v tem mesecu v peharju pri izhodu.

Kdor želi jih lahko pove na glas, da skupaj prosimo našega Gospoda za milosti. Prosimo lahko za karkoli: za družino, prijatelje, župnijo, domovino, vrednote… Karkoli izrečemo iz srca bo pri Bogu slišano:(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog. Razsvetljuj nas, da bomo znali biti navezani nate in na bližnje in ne pretirano na stvari in imetje. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog, priporočamo ti v varstvo našo župnijo, gradnjo župnijske cerkve, župnika, njegove sodelavce in vse farane.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te navdihuj naše otroke in mladino, da bi sledili pravim vrednotam v življenju. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Naj po zgledu blaženega A. M. Slomška tudi mi s pomočjo Svetega Duha skrbimo za našo domovino, jezik in učenje za življenje. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te, razsvetljuj vse, ki sejejo med nas zlo, nemir in vojno, da spoznajo svojo zmoto in sledijo Tvojemu zgledu.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek).  Prosimo te, usliši nas!

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Človek ne sme biti pretirano navezan na tuzemeljske reči, pač pa si mora prizadevati za ljubezen do bližnjega, vero v Boga in upanje v življenje. Le tako ne bo obtežen in bo svoboden.

Snidemo se zopet v mesecu rožnega venca, torej oktobra! Povabljeni k molitvi in druženju z Bogom pri sveti maši in družinski molitvi. Ob izhodu iz kapele zapišite tudi kakšne osebne prošnje, ki jih bomo prebrali prihodnji mesec pri Molitvenih 15.

Sedaj pa se v miru pripravimo na nocojšnjo sveto mašo.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius