Program novemberskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Pred nami je advent, čas upanja in pričakovanja. Pa ga res doživljamo tako? Znamo pričakovati Jezusa in z njim nove čase v varnem zavetju doma, s svojimi najbližjimi? Znamo poslušati v tišini in biti čuječi? Znamo ohranjati upanje, četudi je težko? Znamo to? Razmislimo! Mogoče ne znamo, sigurno pa zmoremo v Gospodu, ki je naša moč. Obrnimo se k Njemu in preživimo teh 15 minut v njegovi navzočnosti.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o UPANJU, KI GA PRINAŠA JEZUS.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Molitvenih 15

UVODNA MOLITEV

Molimo k Bogu, ki nam daje zgled in svojo ljubezen, da spregovori v naših srcih:

(trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo tezejske vzklike k našemu Gospodu (lahko tudi zaprete oči).

V Gospodu je moja moč –II- (enako ponovim še enkrat)
in Gospod je moja luč. –II- (enako ponovim še enkrat)
Zaupaj vanj, odrešil te bo, –II- (enako ponovim še enkrat)
nič se ne boj, Gospod je tu! –II- (enako ponovim še enkrat)

Po Kristusu našem Gospodu: Amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Neka zgodba pripoveduje o štirih adventnih svečah.

Prvi sveči je bilo ime MIR. Rekla je: »Ob vseh grozotah, nehvaležnosti in prepirih nima več smisla, da gorim. Nihče me ne upošteva.« In je ugasnila.

Druga sveča, ki ji je bilo ime LJUBEZEN, je prikimala prvi in dodala: »Iz mene se vsi norčujejo in me zlorabljajo. Tudi moja svetloba je neučinkovita.« In je ugasnila.

Tretja sveča z imenom VERA je pristavila: »Z menoj ni nič drugače. Govorim o bratstvu pa se v mojem imenu začenjajo vojne. Ljudje ne marajo več za Boga.« In tudi ona je ugasnila.

Četrta sveča pa je zasvetila močneje in spregovorila: »Ne tako! Ne tako! Dokler svetim jaz, še ni nastopil čas teme! Nagnite se k meni, sprejmite mojo svetlobo in jo podarite ljudem. Jaz vam bom povrnila plamen.« Tej sveči je bilo ime UPANJE.

Sedaj si vzemi nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

Molitvenih 15

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Kaj pa naše svečke na adventnem vencu? Bodo gorele z močjo upanja, vere, ljubezni in miru? Bodo svetile tudi v naših srcih?

Upanje je v preizkušnjah težko ohranjati, pa vendarle je upanje, tisto ki nas rešuje. To so priložnosti za krepitev upanja v nas, saj v dobrih časih človek ne zna in ne more ceniti vsega kar ima in mu je dano. Upanje, ki ga prinaša Jezus, naj nas spremlja skozi advent, da bomo zmogli ljubiti, verovati in širiti mir. Vse to še kako potrebuje naš ranjeni svet, naše srce.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo upali, po Kristusu našem Gospodu- amen.

(trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca. V tišini ali na glas izreci namen te molitve. V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.
10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.
10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.
Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.
O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15

SPONTANE PROŠNJE

V Pismu Filipljanom lahko beremo: Vse zmorem v Njem, ki mi daje moč.

Z Bogom zmoremo!

Sedaj je čas za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino, za ljudi, ki rabijo našo pomoč, za boljše čase…, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Prosimo te dobri Jezus, razsvetljuj nas, da bi znali krepiti upanje v naših srcih in med nami. Prosimo te usliši nas. (trenutek)
Prosimo te dobri Jezus za vse širom sveta, ki so zboleli za koronavirusom ali katero drugo boleznijo; potolaži jih in jim daj moči, nam pa odprta srca za pomoč in molitev zanje. Prosimo te usliši nas.
Gospod, prosimo te za našo župnijo, župnika in čemšeniško cerkev, pomagaj vsem faranom vztrajati v upanju. (trenutek)
Marija pomoč kristjanov, prosimo te za zdravje vseh, ki so v naših mislih. Prosimo te usliši nas.
Jezus, naš pastir, prosimo te razsvetljuj nas, da bomo preživeli advent v upanju in pričakovanju, kljub preizkušnjam. Prosimo te usliši nas. (trenutek)
Dobri Bog, blagoslavljaj vse zdravstvene delavce, ki skrbijo za bolne, da bodo imeli moč za soočanje z izzivi sodobnega sveta. Prosimo te usliši nas. (trenutek)
Jezus, naš učitelj, blagoslavljaj vse učence, dijake in študente, da bodo kljub drugačnemu načinu učenja spoznavali novo znanje za boljši jutri. Prosimo te usliši nas.
Prosimo te tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek) sprejmi jih Gospod. Prosimo te usliši nas.

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za dejavno vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižam: V imenu Očeta (trenutek)

Molitvenih 15

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Dokler imamo upanje, je vse mogoče. Z Jezusom zmoremo, On nam daje to kar rabimo in toliko kolikor smo zmožni. Naj v nas gori živo upanje, da bomo ohranjali vero, ljubezen in mir.

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše… Pokličimo svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. ”Gospod je naš pastir, nič nam ne manjka.

Tokratnih Molitvenih 15 minut molimo po svojih domovih, povezani v istem Duhu. Kdor želi, lahko natisnjen program dobi tudi v župnišču, v času, ko je možnost individualnega svetega obhajila in molitve.

Pripravil: Blaž Vozelj