Program marčevskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15

V letu 2021 se lahko srečanju molitvenih 15 enkrat mesečno pridružite tudi preko spletne videokonference, vse dokler bodo potrebne omejitve zbiranja v čemšeniški kapeli.

Tako boste lahko še bolj začutili povezanost skupnosti, glasno povedali svoje prošnje, molitve in povabili Boga v svoj dom.

Vabljeni v soboto 27.3. 21 ob 18.45h na srečanje Molitvenih 15 minut za povezanost in upanje faranov naše župnije.

Napotki za sodelovanje:

  1. Kliknite na povezavo: https://meet.jit.si/MOLITVENIH1527.3.2021
  2. Gumba na zaslonu za mikrofon in kamero naj ostaneta ugasnjena/izklopljena (dokler vas voditelj ne pozove k sodelovanju).
  3. Če se prijavljate preko mobitela po kliku na povezavo, pritisnite gumb: Launch in web (na računalniku pa je povezava direktna, kliknete le Join the meeting).

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Bližamo se največjemu krščanskemu prazniku. Prazniku odrešitve, zmagoslavja in življenja. Prazniku velike noči, ki nas spominja, da smo že odrešeni, saj se je Bog daroval za nas. Bog, velik, vsemogočen, milostljiv, usmiljen, se je daroval za nas ljudi. Kakšen dar in milost je to. Se zavedamo tega?! Znamo živeti, kot da smo Božji dar in je vse kar nam je namenjeno dar z namenom? Razmišljajmo danes o tem, da bo velika noč res velik praznik, ker bomo osebno in duhovno zrasli v ljubezni, dobroti, miru, spoštovanju, veri…

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o DAROVANJU.

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Molimo v pričakovanju vesele aleluje k našemu Gospodu, ki nam daje obilje milosti za življenje, da spregovori v naših srcih:

(trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz tezejske pesmi in molimo

(lahko tudi zapremo oči).

Aleluja, o Gospod. –II- (enako ponovim še enkrat)
Slavimo te, o Gospod. –II- (enako ponovim še enkrat)
Po Kristusu našem Gospodu: amen!

(trenutek)

Molitvenih 15

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

V neki cerkvi sredi Afrike so za darovanje pri maši strežniki hodili pobirat darove s košarami spletenimi iz vrbovih vej, enakimi tistim, v katere so nabirali manioke in druge sadeže.

V zadnji vrsti cerkve je sedel, deček, oblečen samo v kratke hlače in je radovedno gledal košare, ki so krožile od vrste do vrste. Videl je, da so verniki spuščali v košaro kovance, nekateri bankovce in se vznemiril. Segel je v žepe, in ko jih je povlekel ven je bil razočaran; v njih je bilo samo nekaj zrnov peska. Čisto nič nimam, kar bi lahko daroval, Gospodu; je zavzdihnil. Vedno bolj zaskrbljen je opazoval strežnika , ki se je s košaro čedalje bolj bližal zadnji vrsti. Košara je prišla do njega. Strežnik se mu je prijazno nasmehnil, kakor vsem drugim prej. Na začudenje vseh je deček vstal in ves srečen sedel v košaro, kot bi hotel reči: ‘‘Vse kar imam, in kar sem, darujem Gospodu.’
In takrat se je iz kora zaslišala vesela aleluja…

(Božo Rustja)

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Kaj nas preprost, skromen, ubogi deček iz zgodbe uči? Lahko tudi mi z otroško iskrenostjo in preprostostjo pokažemo Bogu, da smo njegovi in se mu darujemo? Mu damo sami sebe, svoje srce, da ga napolni s Svetim Duhom, Duhom življenja po Kristusu? (trenutek)

Marsikdo bi rekel, kaj neki nas pa lahko naučijo otroci, prej obratno. Pa ni res. Otroci v svojem začetku življenja še nimajo izkušenj, imajo pa čisto srce in preprostost. In to rabimo tudi mi. V afriških deželah, kjer je živel ta deček, je vera nekaj kar poživlja, navdihuje, daje zagon in smisel. Tam z veseljem, poskočnostjo, nasmehom spremljajo svete maše in sledijo Gospodu. Pa mi? Čutimo tudi tako in pokažemo veselje vere? Ali pa prepogosto zapadamo v otopelost in se od vere in pristnega veselja odmikamo? Odgovore pozna vsak zase. Jezus se je daroval za nas, za naše življenje, za naše grehe, za nas. Dal je samega sebe in umrl, da je postal živ. Tudi mi lahko darujemo sami sebe, tako, da se izročimo Bogu, zaupamo njegovemu usmerjanju, sledimo poti, ki jo je pripravil za nas, ga poslušamo in živimo po njegovih naukih. Tako smo orodje v njegovih rokah in smo zares Božji. Bogu pa se darujemo tudi, kadar naredimo dobro delo svojemu bližnjemu: darujemo po svojih zmožnostih za tiste, ki trpijo pomanjkanje, pomagamo starejšim, molimo za bolne in onemogle….

Molimo v času pred veliko nočjo, da bomo sami sebe izročili Gospodu in delali dobro, ker le On je ŽIVLJENJE. Kdor hodi za njim ne bo pogubljen, marveč najden. (trenutek)

Molimo, kot je molil deček v zgodbi:
Vse kar imam, in kar sem, darujem Gospodu.
Vse kar imam, in kar sem, darujem Gospodu.
Vse kar imam, in kar sem, darujem Gospodu.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da se bomo izročali Bogu, po Kristusu našem Gospodu- amen.

(trenutek)

Molitvenih 15

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

SPONTANE PROŠNJE

Jezus pravi: Kdor se bo daroval meni, ne bo pogubljen, temveč bo najden in bo imel življenje v polnosti. Darujmo svoje srce.

Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

 (trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Bog, ki nas odrešuješ, prosimo te, razsvetljuj nas, da bomo svoje srce darovali Tebi in skrbeli drug za drugega.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Gospod Jezus Kristus, prosimo te, da še naprej blagoslavljaš našo župnijo, župnika, župnijske sodelavce in farane.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, v nas pa podporo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobri Bog, naj nas prihajajoči velikonočni prazniki spomnijo, da si ti rešitev za ta svet in nas povežejo v skupnosti. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dragi Jezus, prosimo te za vse naše najdražje, naj nas ljubezen združuje.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Jezus naš učitelj, naj mladi odraščajo v odgovorne in samostojne ljudi s pravimi vrednotami.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Dobrotljivi Bog, razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek) sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas

Molitvenih 15

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Jezus se je daroval za nas in naša življenja. Tudi mi darujmo svoje srce Njemu, da bo deloval po nas v tem svetu in nam kazal rešitve pot. Darujmo po svojih močeh vsem, ki potrebujejo našo pomoč, bodisi s prostovoljnim darom, dobrim delom, molitvijo, izkazanim časom …

K temu nas spodbuja tudi tale duhovna pesem, ki nas spodbuja, spominja in razveseljuje:

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše, ogledu video križevega pota, velikonočnih slovesnosti… Pokličimo svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami.  Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. Kdor se bo daroval Bogu, ne bo pogubljen, temveč bo najden in bo imel življenje v polnosti.

Blagoslovljene prihajajoče velikonočne praznike in naj vas veselje aleluje spremlja skozi življenje!

Povabljeni spet prihodnji mesec na naše srečanje v živo preko video povezave, v kolikor bodo razmere še takšne. Povabite še koga. Molitvenih 15 minut pa lahko molimo tudi po svojih domovih, povezani v istem Duhu. Kdor želi, lahko natisnjen program dobi tudi v župnišču, v času, ko je možnost individualnega svetega obhajila in molitve.

Pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius