Program majskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15

V letu 2021 se lahko srečanju molitvenih 15 enkrat mesečno pridružite tudi preko spletne videokonference, vse dokler bodo potrebne omejitve zbiranja v čemšeniški kapeli.

Tako boste lahko še bolj začutili povezanost skupnosti, glasno povedali svoje prošnje, molitve in povabili Boga v svoj dom.

Vabljeni v soboto 29.5. 21 ob 18.45h na srečanje Molitvenih 15 minut za povezanost in upanje faranov naše župnije.

Napotki za sodelovanje:

  1. Kliknite na povezavo: https://meet.jit.si/Molitvenih1529.5.2021
  2. Gumba na zaslonu za mikrofon in kamero naj ostaneta ugasnjena/izklopljena (dokler vas voditelj ne pozove k sodelovanju).
  3. Če se prijavljate preko mobitela po kliku na povezavo, pritisnite gumb: Launch in web (na računalniku pa je povezava direktna, kliknete le Join the meeting).

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Letošnja pomlad nas resda še ni razvajala z veliko sončnimi žarki, nam je pa prinesla majnik in z njim Marijin mesec, da nas spomni na našo Božjo Mater Marijo. To je tudi čas šmarnične pobožnosti. Kako lepo je bilo včasih, ko smo se otroci redno, vsak majski dan vozili s kolesi k maši in šmarnicam. To je bil dogodek druženja s sovrstniki in Marijo. Danes pa bi, četudi ne bi bilo potrebnih ukrepov, le malo otrok prišlo pozdravit Marijo. Čemšeničani smo z Marijo še toliko bolj povezani, saj je tudi župnijska cerkev posvečena njej. Se spomnimo kdaj na Marijo? Kako? Se pogovarjamo z njo, molimo, kaj dobrega naredimo v njenem imenu? Pomislimo danes na Marijo, našo Pomočnico.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o MATERI MARIJI, KI NAS VARUJE IN NAM POMAGA.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Šmarnice

UVODNA MOLITEV

Molimo z  veselim srcem k naši Materi Mariji, da nam izprosi obilje milosti za življenje in nam spregovori:

 (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz znane krščanske pesmi in molimo (lahko tudi zapremo oči).

Marija, vse k Tebi hiti. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Marija, pomagaj nam ti. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Po Kristusu našem Gospodu: amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Španija je znana po bikoborbah. Neka mati je tiho jokala, ko je gledala bikoborbo. Ob njej je sedel duhovnik. Čudil se je njenemu joku.
Radoveden jo je vprašal: »Gospa, zakaj jokate?« »Bojim se, da bo bik ubil mojega sina, oče, toda jaz molim, da bi Bog obvaroval sina in bi zmagal v bikoborbi,« je odgovorila mati.
»Ne bojte se, mama!« je dejal duhovnik. »Prepričan sem, da bo vaš sin zmagal,« je nadaljeval.
»Kako ste lahko tako gotovi?«
»To je zelo preprosto. Bik nima matere, ki bi molila za njegovo varnost, medtem ko ima vaš sin vas, ki molite za njegovo življenje,« je sklenil duhovnik.
»Veste, mi vsi, imamo Božjo Mater, ki prosi za nas in nam pomaga v naših stiskah ter skušnjavah, nam pomaga pri ponovnem vzpostavljanju pretrganih odnosov ter pomaga pozabiti naše prestopke

(zbral Božo Rustja)

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

Molitvenih 15

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Marija je naša in Jezusova mati. Bog ji je zaupal cel svet, ki ga varuje pod svojim dobrotljivim, ljubečim plaščem. Rada nas ima, saj smo njeni otroci.

Kako pa mi izkazujemo ljubezen naši Materi Mariji? Kaj lahko naredimo, da bomo še bolj povezani z njo? Kaj lahko naredimo za našo župnijsko skupnost in cerkev posvečeno Mariji? Kako naše otroke vzgajamo v ljubezni do Marije in župnije? Kako ljubezen kažemo do naše drage mame?

Spomnimo se Svete Marije, se ji zahvalimo za njene blagoslove in jo prosimo za milosti.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo znali živeti v Marijini ljubezni- zdaj in vekomaj-amen.

(trenutek)

 

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15

SPONTANE PROŠNJE

Marijina hvalnica Bogu se glasi: ”Moja duša poveličuje Gospoda, moj duh se raduje v Gospodu mojem Zveličarju.”

Radujmo se kot se raduje in veseli Marija, ki pri Bogu prosi za nas.  Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

 (trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Marija Božja in naša mati, prosimo te, razsvetljuj nas, da bomo živeli v povezanosti s tabo in Bogom. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Marija Pomočnica, prosimo te, za vse veroukarje; blagoslavljaj jih, da bodo iskali pravo življenjsko pot k Bog, našemu Zveličarju.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Marija Vnebovzeta,  prosimo, priporoči Bogu našo župnijo, župnika, župnijske sodelavce in farane.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, v nas pa podporo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Sveta Marija, tudi ti si svetovala Jezusu; razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek), sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bog nam je dal Devico Marijo za mater. Ona pri Bogu prosi za nas, saj nas ima rada. Tudi mi se obračajmo k njej, da nas bo povezovala njena materinska ljubezen.

K temu nas spodbuja tudi tale duhovni video, ki govori o Brezjanski Mariji Pomagaj, katera je godovala pretekli ponedeljek:

Marija je z nami in dela čudeže. Poglobimo vero in molitev vanjo.

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše, šmarničnih pobožnostih… Poskrbimo za svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami.  Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. Marija, moja mati, rad te imam! Povejmo ji to!

Snidemo se zopet v mesecu juniju!

Povabljeni spet prihodnji mesec na naše srečanje v živo preko video povezave, v kolikor bodo razmere še takšne. Povabite še koga. Molitvenih 15 minut pa lahko molimo tudi po svojih domovih, povezani v istem Duhu. Kdor želi, lahko natisnjen program dobi tudi v župnišču, v času svete maše oz. ko je odprta kapela.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj