Program junijskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15

Molitvenih 15 minut ponovno molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Z velikim veseljem vas ponovno pozdravljam v živo na naših mesečnih Molitvenih 15 minut za župnijo. Več kot pol leta smo molili po domovih in preko video povezave, sedaj pa se kot skupnost spet lahko povezujemo v naši kapeli Marije Vnebovzete. Na tem mestu gre zahvala vsem, ki ste se udeleževali molitev od doma v tem času. Samo skupaj smo močnejši in moč molitve je neizmerna. Verjamem, da so poleg naših odgovornih ravnanj za zdravje, tudi naše prošnje k Mariji in Bogu pripomogle, da se pandemija počasi umirja in se spet lahko srečujemo tukaj.

Poleg tega so v tem času stekla nadaljevalna dela v naši cerkvi. Naj spomnim, da smo s prvimi srečanji Molitvenih 15 začeli ravno po tem, ko so se bogoslužja začela v kapeli. Molitvenih 15 nas že od začetkov spodbuja h krepitvi povezanosti med farani in Bogom, s prošnjami, da bi ostali združeni v upanju in veri, kljub preizkušnjam. In molitev je bila ves ta čas vir tolažbe in moči za življenje naprej. Tudi sedaj črpajmo to moč iz Boga, tukaj pri teh molitvah in sveti maši.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o POMEMBNOSTI POVEZOVANJA PRI SVETI MAŠI ZA NAŠE ŽIVLJENJE.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Molitvenih 15

UVODNA MOLITEV

Molimo z  veselim srcem k našemu Bogu, da nam nakloni milosti za življenje in nam spregovori v naših srcih:

 (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz tezejskega speva (lahko tudi zapremo oči).

Gospodovo usmiljenje bom opeval vekomaj. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Po Kristusu našem Gospodu: amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Stara mama se je dobro počutila med svojimi vnuki. Obiskovali so že srednjo šolo. Bili so bistri. Večkrat so jo izzivali in se včasih smejali njenim odgovorom. Nekoč jo je Tomaž vprašal: »Babi, a še vedno hodiš ob nedeljah k maši?«
»Seveda.«
»Kaj pa imaš od tega? Kakšen je bil evangelij prejšnjo nedeljo?«
»Ne vem, sem pozabila. Spominjam pa se, da mi je bil zelo všeč.«
»Dobro, kaj pa je župnik pridigal?«
»Ne morem se spomniti. Stara sem in hitro pozabim. Vem, da je bila pridiga zelo življenjska. Lepo je govoril.«
»Poglej, babi,« je nadaljeval Tomaž, »zakaj hodiš k maši, ko pa si nič ne zapomniš?«
Zavladala je tišina. Stara mama je molčala. Bilo je kar mučno in nekateri vnuki so menili, da je Tomaž šel predaleč. Potem pa je babica vstala in rekla: »Otroci, pridite z menoj v kuhinjo.«
Ko so prišli tja, je snela s kljuke nakupovalno mrežo za zelenjavo ter jo dala Tomažu: »Na, pojdi pod pipo in natoči vanjo vodo.«
»Babi, ti se šališ! Voda v nakupovalni mreži? Kakšna šala je to?« se je branil Tomaž.
»Ne, le naredi, kakor sem ti rekla, Tomaž. Rada bi ti nekaj pokazala.«
Tomaž jo je ubogal, a ji je kmalu izročil mokro, vendar prazno mrežo: »Poglej, nič vode ni ostalo v njej!«
»Vidiš,« je dejala babica, »toda poglej, tako lepa in čista je zdaj. Tudi pri sveti maši čutim, da se duhovno očistim in napolnim z živo vodo iz studenca življenja, ki je Bog. Otroci, nikoli ne greste k sveti maši, ne da bi prejeli nekaj dobrega – tudi če se tega ne zavedate.«

(zbral Božo Rustja)

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

Molitvenih 15

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Sveta maša nam da moč za življenje in vse izzive, ki nas čakajo. Zato vsakič znova potrebujemo duhovno hrano, tako Kristusovo telo kot njegove svete besede in le to dobimo z obiskom svete maše in molitvijo. Kako pa mi doživljamo sveto mašo? Kaj nam pomeni? Je to le navada ali res čutimo potrebo po bližini Boga? Kaj lahko naredimo drugače, bolje?

V času, ko se nismo mogli tako veliko združevati v cerkvah in kapelah smo lahko začutili, kako nam dejansko manjka obisk svete maše. Čutili smo lahko, da jo rabimo in želimo. Sedaj se, hvala Bogu, lahko z odgovornim ravnanjem, spet bolj udeležujemo dogodkov, pa tudi svetih maš. Tako kot nam je nedeljski izlet prijeten in potreben, tako nam je tudi sveta maša prijetna in potrebna. Četudi morda ne vemo o čem je govorila pridiga ali berilo, kot smo slišali v zgodbi, je sveta maša priložnost za pogovor z Bogom in razmislek o svojem življenju, zato jo rabimo kot vsakdanji kruh. Tudi med poletjem, v času počitnic, se priložnost za sveto mašo, ali vsaj molitev, vedno najde. Le čas si je potrebno vzeti. S svojim časom pa razpolagamo sami.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo iskali bližino Boga pri sveti maši in molitvi – zdaj in vekomaj-amen.

(trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15

SPONTANE PROŠNJE

Jezus nam pravi: ”Jaz sem studenec žive vode. Kdor pije iz tega studenca, ne bo nikdar žejen.”

Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Marija Božja in naša mati, prosimo te, razsvetljuj nas, da bomo v naši župniji živeli v povezanosti med seboj in Bogom. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Jezus, naš prijatelj, prosimo te za poletne počitniške dni, usmerjaj nas, da bomo iskali tvojo bližino, ki jo tako zelo potrebujemo.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Marija Vnebovzeta,  prosimo, priporoči Bogu našo župnijo, župnika, župnijske sodelavce in farane.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, v nas pa podporo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Sveta Marija, tudi ti si svetovala Jezusu; razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek), sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Sveta maša in molitev sta naša duhovna hrana, ki jo potrebujemo za življenje. Četudi se kdaj ne zavedamo, pri sveti maši in molitvi vedno prejmemo obilo milosti in tisto dobro, kar nas usmerja v vsakdanjiku. Zato z veseljem molimo in z odgovornim ravnanjem obiskujmo sveto mašo.

Tudi v času počitnic povabimo v svoje srce našega Boga pri večerni molitvi, obisku svete maše. Poskrbimo za svoje najdražje, da bomo gradili povezanost med nami.  Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. Jezus ti si izvir žive vode. Potrebujemo te!

Kdor želi lahko nocojšnji program Molitvenih 15 vzame tudi na listu pri izhodu ali pa ga najde na spletni strani župnije, kot do sedaj.

Snidemo se zopet v mesecu juliju!

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius