PROGRAM JUNIJSKIH MOLITVENIH 15 MINUT ZA ŽUPNIJO

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Pred vrati so počitnice in poletni dopusti. Čas, ki ga marsikdo komaj čaka, da se sprosti in spočije. In prav je tako. Vprašajmo pa se, kako v tem času poskrbimo zase in za druge? Kako skrbimo za svoj duhovni odnos z Bogom, kako skrbimo za naše notranje zadovoljstvo, ki ne izvira zgolj iz uživanja na morju? Vprašajmo se, kako skrbimo, da nam je vsem lepo, da se vsi dobro počutimo, smo varni in zdravi?! Kaj lahko naredimo za to?

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o TEM, KAKO VELIKOKRAT SLEPIMO SAMI SEBE.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Molitvenih 15

UVODNA MOLITEV

Molimo k Bogu, ki nam daje zgled in svojo ljubezen, da spregovori v naših srcih:

(trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo tezejske vzklike k našemu Gospodu (lahko tudi zaprete oči).

Naša tema, ni nikdar temna s Teboj, Gospod, –II-  (enako ponovim še enkrat)
še noč bo s tabo svetla kakor dan. –II- (enako ponovim še enkrat)

Ponovim trikrat.

Zato ti želim slediti. –II-
Zdaj in vekomaj: Amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Bil je mlad zaljubljen par. Fant se je odločil, da bo svojemu dekletu napisal izvirno, pesniško sporočilo ljubezni: ” Zate bi prehodil najbolj vročo in suho puščavo. Preplaval bi najgloblji ocean in vztrajal v najbolj divji nevihti. Povzpel bi se na najvišjo goro, samo zate, tako močna je moja ljubezen do tebe.

Pripis: Če bo v soboto snežilo, ne morem k tebi.” (zbral Božo Rustja)

Kaj mi zgodba sporoča? Kaj me uči? Kaj vse še želim povedati Bogu?

Sedaj si vzemi nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Smo kdaj podobni temu fantu? Smo kdaj polni , v resnici praznih besed, dejansko pa tega ne čutimo tako in se ne zavedamo  kako sami sebe in druge slepimo? Kaj in kako lahko spremenimo na bolje? (trenutek)

Pomislimo na sedanji čas: kako hitro pozabljamo, da moramo skrbeti za zdravje nas vseh, skrbeti, da zaščitimo sebe in druge z masko in večjo razdaljo.

Mislimo si, saj ni nič, saj se nam ne more zgoditi, saj je mimo. Dokler se ne zgodi, a takrat je že prepozno. Če skrbimo zase in drug za drugega bomo zmogli. Ne slepimo sami sebe, da nas takšne majhne, nevidne stvari, kot je ta nalezljivi virus ne morejo doleteti. Nismo vsemogočni. Pomislimo na druge, ki bi jih lahko takšna majhna stvar resno ogrozila. Ne bodimo sebični! Bog nam ni izkazal takšne ljubezni, pač pa ljubezen, ki skrbi za vse ljudi enako in daje življenje. Kaj pa mi, znamo slediti temu zgledu in tako ljubiti? (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE  FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca. V tišini ali na glas izreci namen te molitve. V tej destki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.
10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.
10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.
Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.
O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15SPONTANE PROŠNJE

V Svetem pismu lahko beremo: ” Beseda Kristusova naj v obilju prebiva med vami; v vsej modrosti drug drugega poučujte, opominjajte… ter skrbite drug za drugega v ljubezni.”

Sedaj je čas za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino, za ljudi, ki rabijo našo pomoč, za boljše čase…, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

(trenutki tišine za spontane prošnje)
(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Prosimo te dobri Jezus, razsvetljuj nas, da bi znali slediti zgledu tvoje ljubezni in skrbeti drug za drugega.  Prosimo te usliši nas. (trenutek)
Prosimo te dobri Jezus za vse širom sveta, ki so zboleli za koronavirusom ali katero drugo boleznijo; potolaži jih in jim daj moči, nam pa odprta srca za pomoč in molitev zanje.  Prosimo te usliši nas.
Gospod, prosimo te za našo župnijo in čemšeniško cerkev, pomagaj vsem faranom v prizadevanjih za skupno dobro. Prosimo te usliši nas. (trenutek)
Marija naša pomočnica, prosimo te za  zdravje vseh, ki so v naših mislih. Prosimo te usliši nas.
Gospod Jezus prosimo te za vse, ki jih imamo rad in jih ni ob nas; blagoslavljaj jih in jih čuvaj. Prosimo te usliši nas.
Prosimo te tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek) sprejmi jih Gospod. Prosimo te usliši nas.

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

S trdno vero in skrbno ljubeznijo želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižam: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Skrbimo zase in drug za drugega. Ne slepimo se, ker nam to nič ne pomaga. Sledimo Božjemu zgledu prave bratske ljubezni.

Hvala ti Gospod za to!

Molitvenih 15 je mesečna molitev za župnijo, vsako zadnjo ali predzadnjo soboto. Molite jo lahko tudi doma.

Pripravil Blaž Vozelj