Program julijskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15

Molitvenih 15 minut ponovno molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Smo sredi poletnih počitnic in dopustov. Časa, ko si vsak od nas za nekaj časa rad odpočije in sprosti-kar je tudi prav. Po drugi strani, pa je to čas, kot vsak drugi, ko moramo skrbeti, da nam je lepo v skupnosti, osebno rasti, izpolnjevati svoje duhovno poslanstvo in biti zgled v temu. V ponedeljek 26. julija bosta godovala starša Device Marije: sveti Joahim in sveta Ana, ki sta s svojo zgledno ljubeznijo, vero in toplino vzgojila in skrbela za našo in Božjo Mati Marijo, ko je bila še otrok. Zato se nocoj spomnimo svojih staršev, če so morda tukaj ob nas, doma ali pa pri Bogu. Pomislimo nanje in na popotnico, ki so nam jo zapustili.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o NAŠIH STARŠIH IN JIH PRIPOROČAMO SVETEMU JOAHIMU IN SVETI ANI.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Molitvenih 15

UVODNA MOLITEV

Molimo s ponižnim srcem k našemu Bogu, da nam posveti vanj s svojo milostjo in nam spregovori, da bomo znali biti zgled.

 (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz tezejskega speva (lahko tudi zapremo oči):

Pridi, posveti mi v srce. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Pridi, razsvetli mi srce. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Pridi in živi v meni in pomeni. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Zdaj in vekomaj: amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Zaskrbljena mati je prišla s svojo hčerjo k modrecu in mu povedala za hčerkino razvado: pojé veliko več sladkarij, kot bi bilo zanjo zdravo. Prosila ga je, da bi se z njo pogovoril in jo prepričal, naj s to škodljivo razvado preneha.
Modrec je za trenutek pomolčal, nato pa dejal: »Pripeljite hčerko k meni čez tri tedne in takrat se bom z njo pogovoril.« Mati je odšla in se čez tri tedne vrnila. Takrat se je modri mož posebej pogovoril z dekletom in ji preprosto razložil, kako škodljivo je jesti preveč sladkarij in ji svetoval, naj to razvado opusti.
Mati se mu je iskreno zahvalila, nato pa ga je vprašala: »Toda zakaj ji tega niste povedali že pred tremi tedni?«
»Pred tremi tedni,« je odgovoril, »sem tudi jaz jedel sladkarije.« (zbral Božo Rustja)

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek, kaj nam zgodba sporoča … (tišina ob tezejskih spevih)

Molitvenih 15

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Besede imajo neverjetno moč, da nas potolažijo, podprejo, svetujejo, dajo moč… Zgled pa je tisti, ki besede le še podkrepi in v nas vzbudi zavest in željo, da si tudi mi želimo ravnati enako. Besede in zgled nas učijo že od ranega otroštva, ko prihajajo od naših staršev. Z njimi rastemo in se učimo, postajamo ljudje. Bog nam s svojo besedo iz Svetega pisma in zgledom resnične, prave ljubezni ves čas kaže pot. Tudi starši nam jo, včasih pa se lahko pri tem tudi zmotijo, zato moramo še posebej moliti zanje.

Pomislimo na svoje starše in jih priporočimo Bogu. Bog sprejme vsakega, tistega, ki daje krščanski zgled, kot tudi tistega, ki je pri temu zataval. Molimo zanje, zahvalimo se jim in jih izročajmo Bogu. (trenutek)

Kakšen zgled pa smo dandanes mi? Govorimo nekaj, delamo pa drugo, ali sledimo pravi Poti, Resnici in Življenju? Kaj se od nas učijo otroci, vrstniki? Četudi morda nismo še starši, smo lahko zgled, zgled v veri, spoštovanju in ljubezni. Molimo za to in si prizadevajmo po svojih močeh slediti temu.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo znali biti pravi zgled, kot nam ga je On dal. Po Kristusu našem Gospodu-amen.

(trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15

SPONTANE PROŠNJE

Jezus nam pravi: ”Dajem vam zgled, da se ljubite med seboj”!

Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

 (trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Sveti Joahim in Ana, prosimo vaju, razsvetljujta nas in nam kažita zgled krščanske ljubezni, vere in upanja. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Jezus, naš prijatelj, prosimo te za poletne počitniške dni, usmerjaj nas, da bomo iskali tvojo bližino, ki jo tako zelo potrebujemo.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Marija Vnebovzeta,  prosimo, priporoči Bogu našo župnijo, da bodo dela pri cerkvi dobro tekla naprej.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, v nas pa podporo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Sveta Marija, tudi ti si svetovala Jezusu; razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek), sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bodimo zgled krščanske povezanosti svojim bližnjim in molimo za vse starše, da bodo z besedo in zgledom otrokom kazali pot v samostojno in odgovorno življenje.

Tudi v času počitnic povabimo v svoje srce našega Boga pri večerni molitvi in obisku svete maše. Poskrbimo za svoje najdražje, da bomo gradili povezanost med nami.  Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. Jezus ti si zgled ljubezni. Želimo ti slediti!

Kdor želi lahko nocojšnji program Molitvenih 15 vzame tudi na listu pri izhodu iz kapele ali pa ga najde na spletni strani župnije, kot do sedaj.

Snidemo se zopet v mesecu avgustu!

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius