Program julijskih molitvenih 15 minut

Program julijskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Smo v poletnih časih, ko je marsikdaj veljalo, da so to časi brezskrbnosti in sprostitve. Žal zadnje čase ni tako. Spremljamo lahko naravne nesreče, vojne, osebne stiske… A vse to ne sme biti razlog za žalost in brezup. Nasprotno, to je priložnost, da se zavemo, da edino upanje in vera rešujeta, da se vprašamo, kaj lahko naredimo po svojih močeh in to skušamo uresničiti. Razmišljajmo nocoj o tem in prosimo Boga za blagoslov. On nam bo dal moči.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o POŽRTVOVALNOSTI.

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju ponovite tezejske vzklike k Jezusu (lahko tudi zapremo oči):

Jezus, ti si moje veselje, upanje in življenje . -II-  3x

Zdaj in vekomaj. Amen

KRATKA SPOROČILNA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo kaj nam Bog sporoča preko poučne zgodbe takole:

Bilo je med prvo svetovno vojno. Vojak v strelskem jarku je zagledal svojega prijatelja na »nikogaršnji zemlji«, to je, na področju med okopi ene in druge vojske, kako se je opotekel in padel, ko ga je zadela sovražnikova krogla. Vojak je dejal svojemu oficirju: »Ali smem iti do njega in ga prinesti sem?« Častnik je podrejenega zavrnil z besedami: »Nihče se ne more živ vrniti od tam! Samo še tebe bi izgubili.«

Ne meneč se za oficirjeve besede se je vojak odločil, da bo rešil sobojevnika, saj sta bila celo vojno nerazdružljiva prijatelja. Nekako mu je uspelo privleči prijatelja do strelskega jarka, vendar za visoko ceno: vojak je bil smrtno ranjen, njegov prijatelj pa je bil mrtev.
Oficir je jezen dejal: »Rekel sem ti, da ne hodi! Sedaj sem izgubil oba. Ni bilo vredno!«
Vojak je z zadnjimi močmi skoraj izdihujoč odgovoril: »Pa je vendar bilo vredno.«
»Le kako,« je spet rekel častnik. »Le kako. Če si ti smrtno ranjen, tvoj prijatelj pa mrtev?«
Fant je pogledal oficirja v obraz in dejal: »Splačalo se je! Kajti ko sem prišel k njemu, je dejal: ‘Vedel sem, da boš prišel pome.’«

(zbral Božo Rustja)

(tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

Vojak v zgodbi je veliko tvegal in se žrtvoval za svojega prijatelja. Oba sta tako umrla srečna in spokojna. To je največji dar, ki ga je lahko dober prijatelj dal svojemu prijatelju. V dobrem in v slabem sta ostala povezana. Kaj vse pa še zgodba sporoča nam?

Sodobnemu človeku je marsikdaj težko darovati že nekaj časa, kaj šele kaj več. Težko si vzamemo čas za starejše ljudi, za osamljene, bolne, za pomoči potrebne. Prepogosto pozabljamo na to, da lahko že kratek obisk, stisk roke, dobra misel in nasmeh polepša dan. Nihče si ne zasluži, da je odrinjen. Tudi vzeti si čas in ga darovati Bogu za obisk svete maše in molitev je dandanes velikokrat pozabljeno.

Dokaz velike požrtvovalnosti so v teh dneh tudi naši gasilci, ki se bojujejo z velikim požarom na Krasu. Solidarnost, ki si jo izkazujejo ne pozna meja. Veliko tvegajo, a se tega zavedajo in delajo dobro za vse nas. Pomislimo na to!

Dober zgled darovanja samega sebe so tudi naši misijonarji širom po svetu. Svoje življenje posvečajo drugim ljudem, ki nimajo hrane, strehe nad glavo in možnosti za šolanje. Imajo pa upanje in vero, ki jo dodatno vžigajo v njih tudi naši misijonarji in misijonarke. Spomnimo se nanje nocoj pred Krištofovo nedeljo, ko zbiramo sredstva za vozila v misijonih.

Veliko darovanja in žrtvovanja je potrebnega tudi v družinskih skupnostih, ko dandanes prepogosto zakonci prehitro obupajo.

V naši župniji se z veliko požrtvovalnostjo trudimo za obnovo farne cerkve z različnimi dogodki, prostovoljnim delom…

Na vse to in še več nas lahko spomni nocojšnja zgodba. Razmislimo in priporočimo Bogu v blagoslov vse, ki se darujejo za druge, za skupnost in nesebično pomagajo, da bi bilo vsem dobro.

Naj nas Bog razsvetljuje, da bomo znali darovati sebe za druge in ceniti požrtvovalnost drugih . Po Kristusu našem Gospodu-amen. (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Cerkev Marije Vnebovzete

SPONTANE PROŠNJE

V svetem pismu beremo:  Sol je nekaj dobrega, ali ne? Če pa izgubi svoj okus, kaj bi z njo? Jo bomo solili? Pazite torej, da v sebi ohranite nepokvarjenost in požrtvovalnost, na katero kaže daritvena sol. Tako bo med vami vladal mesijanski mir.«

Če znamo biti požrtvovalni, bo med nami mir. Prosimo nocoj za to. Sedaj je čas za prošnje.

Najprej bomo prebrali prošnje, ki so se nabrale v tem mesecu v peharju pri izhodu.

Kdor želi jih lahko pove na glas, da skupaj prosimo našega Gospoda za milosti. Prosimo lahko za karkoli: za družino, prijatelje, župnijo, domovino, vrednote… Karkoli izrečemo iz srca bo pri Bogu slišano:(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog. Razsvetljuj nas, da bomo znali biti požrtvovalni za dobre reči in si pomagati. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog. Priporočamo ti v blagoslov našo župnijo, gradnjo župnijske cerkve, župnika, njegove sodelavce in vse farane.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog. Prosimo ti v varstvo naše gasilce, ki se požrtvovalno borijo z ognjem na Krasu, v dobro vseh ljudi.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog. Prosimo te, da usmerjaš naše misijonarje, ki v misijonih sejejo upanje in vero. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog. Prosimo te, razsvetljuj vse, ki sejejo med nas zlo, nemir in vojno, da spoznajo svojo zmoto.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek).  Prosimo te, usliši nas!

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: »Naučiti se moramo darovati sebe, svoj čas, svoje delo za sočloveka, za skupnost, za dobro. Razmišljajmo o tem in prosimo Boga za blagoslov.«

Snidemo se zopet avgusta! Povabljeni k molitvi in druženju z Bogom tudi med počitnicami pri sveti maši in družinski molitvi. Bog je vedno z nami.

Sedaj pa se v miru pripravimo na nocojšnjo sveto mašo.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius