Program januarskih molitvenih 15 minut

Molitvenih15

Novo! V letu 2021 se lahko srečanju molitvenih 15 enkrat mesečno pridružite tudi preko spletne videokonference, vse dokler bodo potrebne omejitve zbiranja v čemšeniški kapeli. 

Tako boste lahko še bolj začutili povezanost skupnosti, glasno povedali svoje prošnje, molitve in povabili Boga v svoj dom.

Vabljeni v soboto, 30.1.2021 ob 18:45 na prvo srečanje Molitvenih 15 za povezanost in upanje naše župnije.

Napotki za sodelovanje:

  1. Kliknite na povezavo: https://meet.jit.si/MOLITVENIH1530.1.2021
  2. Gumba na zaslonu za mikrofon in kamero naj ostaneta ugasnjena/izklopljena (dokler vas voditelj ne pozove k sodelovanju).
  3. Če se prijavljate preko mobitela po kliku na povezavo, pritisnite gumb: Launch in web (na računalniku pa je povezava direktna).

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Kako hitro čas beži, dan za dnevom, leto za letom. Tokrat se prvič srečamo na naših Molitvenih 15 v letu 2021, s čimer smo vstopili v peto leto naših srečanj. V tem času, smo preko poučnih zgodb, na način, kot je učil tudi Jezus, preko osebnih razmišljanj, gorečih molitev in ponižnih prošenj ter zahval doživljali Boga, ki se nam je razodeval v naših molitvenih druženjih in naših srcih, ter gradili skupnost, ki raste v veri. Bog je še kako prisoten med nami in v nas, samo začutiti moramo to in ga povabiti, da vstopi v naša življenja, domove, srca. Ker je čas preizkušenj, lahko tudi čas priložnosti, če le te opazimo in sprejmemo, se bomo v tem letu videvali tudi virtualno, preko videokonferenc, vse dokler se ne bomo mogli videti v naši čemšeniški kapeli. Tako boste na poseben način lahko še bolj začutili kaj nam Bog sporoča, začutili povezanost z drugimi farani, ki molijo z nami, in tudi sami dejavno sodelovali s svojimi prošnjami in molitvami k Bogu.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o BOGU, KI TRKA NA NAŠA VRATA.

(trenutek)

V imenu Očeta…

Molitvenih 15 minut

UVODNA MOLITEV

Molimo k našemu Gospodu, ki nam daje obilje milosti za življenje, da spregovori v naših srcih:

(trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz tezejske pesmi in molimo

(lahko tudi zapremo oči).

Poglej, blizu sem; govori Gospod. –II- (enako ponovim še enkrat)

Vse delam na novo. –II- (enako ponovim še enkrat)

Po Kristusu našem učlovečenem Gospodu: amen!

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Slikar Holman Hunt je naslikal podobo Kristusa, ki stoji pred vrati in trka. Svoje prijatelje slikarje je prosil, naj sliko dobro pogledajo ter mu povejo, če na njej najdejo kakšno napako. Pazljivo so to storili, a niso mogli na tej umetnini najti nobene napake. Hunt je bil vesel. Prosil jih je, naj jo še natančneje pogledajo. Končno se je oglasil neki mlad umetnik: ”Gospod Hunt, mislim, da sem na Vaši sliki našel temeljno napako; pozabili ste naslikati kljuko na vratih.

”Dragi prijatelj”, je odgovoril Hunt,”ko Kristus trka na tvoja vrata , jih lahko odpreš samo ti od znotraj.”

(Božo Rustja – Zgodbe s semeni upanja)

Sedaj si vzemi nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

Molitvenih 15 minut

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

”Stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.” (Raz 3,20)

Smo kdaj pomislili na to, da nas Jezus čaka in kliče?! Trka na vrata našega srca, da se spreobrnemo in ga sprejmemo. Trka na vrata naših domov, da ga v trenutnih razmerah sprejmemo z vsakdanjo molitvijo, sveto mašo, dobrimi deli. Trka, da bi v ljudeh okoli nas videli Njega, ki je postal človek v Bogu. Ubogo dete, ki nam je prišlo pokazat pravo Ljubezen in odrešenje. Bog nam je dal svobodno voljo, ker hoče, da ga zavestno sprejmemo, ljubimo, mu sledimo in verujemo Vanj. Zato smo mi tisti, ki lahko odpremo vrata naših src, domov, življenj in jih z Jezusom prerodimo. Povabimo Jezusa v svoja življenja in v njemu bomo našli, kar rabimo: tolažbo, upanje, pogum, pot, milost, mir, radost… To kar v dani situaciji vsak najbolj rabi. Naj bo to leto priložnost, da besede tudi uresničimo. V tišini sedaj prisluhnimo Jezusu, ki nas kliče: Tukaj sem, želim biti s tabo, ker te imam rad.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo zmogli slišati Njegov glas in ga sprejeti, po Kristusu našem Gospodu- amen.

(trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE  FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Molitvenih 15 minut

SPONTANE PROŠNJE

V Svetem pismu beremo: Bog je klical dečka Samuela med tem, ko je spal….On mu je odgovoril: Tukaj sem, govori Gospod, tvoj služabnik posluša.

Tudi mi smo, kadar sledimo Božjemu zgledu, v službi prave Ljubezni, ki je Bog.

Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih zahval)

Ljubeznivi Bog, prosimo te, trkaj še naprej na naša vrata srca, domov in življenja in nas s svojim naukom usmerjaj v polnosti življenja. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Gospod, prosimo te, da še naprej blagoslavljaš našo župnijo, župnika, župnijske sodelavce in farane. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . . (trenutek)

Dobri Bog, prosimo te, za vse dobre ljudi, ki jih po Svetem Duhu pošiljaš v naša življenja. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobrotljivi Bog, razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi. Prosimo te, usliši nas . . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek) sprejmi jih Gospod. Prosimo te, usliši nas

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo upanje in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!
Za blagoslov se še pokrižam: V imenu Očeta…(trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bog trka in nas čaka, od nas pa je odvisno, če ga bomo sprejeli in živeli z Njim in po Njemu v polnosti. Nihče ne pravi, da bo življenje po evangeliju lahko, bo pa smiselno, napolnjeno in v službi prave Ljubezni.

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše… Pokličimo svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. ‘Tukaj sem, govori Gospod, tvoj služabnik posluša.’

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bog trka in nas čaka, od nas pa je odvisno, če ga bomo sprejeli in živeli z Njim in po Njemu v polnosti. Nihče ne pravi, da bo življenje po evangeliju lahko, bo pa smiselno, napolnjeno in v službi prave Ljubezni.

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše… Pokličimo svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. ‘Tukaj sem, govori Gospod, tvoj služabnik posluša.’

Pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius