Program januarskih molitvenih 15 minut

Program januarskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

V preteklem mesecu so vam birmanci v okviru Molitvenih 15 pripravili sporočilno božičnico. Bog se je rodil zate, zame in za vsakega izmed nas. Bog nas ima vse enako rad. Nocoj imamo tako priložnost, da se Bogu zahvalimo za to milost ljubezni, ki nam jo daje in mu priporočimo sebe, najbližje in vse, ki nas potrebujejo, za to novo leto.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o tem, kako zelo nas ima Bog rad.

(trenutek)
V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju ponovite tezejske vzklike k Jezusu (lahko tudi zapremo oči):

Kjer je ljubezen, tam je Bog. -II- 3x

Po Kristusu našem Gospodu-amen.

KRATKA SPOROČILNA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo kaj nam Bog sporoča preko poučne zgodbe takole:

Neko mater so vprašali: ”Katerega izmed svojih otrok imate najraje?”

Odgovorila je: ” Bolnega, dokler ne ozdravi, odsotnega dokler se ne vrne, najmlajšega dokler ne zraste, in vse dokler ne umrem.”

(tišina ob tezejskih spevih)

Kaj nam zgodba sporoča? Razmislimo in se v tišini pogovorimo z Bogom.

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min
Kako velika je ljubezen…za vse jo je dovolj, če črpa svojo moč v Gospodu. Tako kot ima prava mati in pravi oče vse otroke enako rad, tako ima tudi Bog rad vsakega izmed nas. Kljub različni barvi kože, narodnosti, statusu, kljub našim grehom in zavračanju. On nas ima rad, ker je naš Oče. Zamislimo se! (trenutek)

Kako pa lahko mi črpamo moč iz Božje ljubezni?

Preko molitve, svete maše se lahko duhovno nahranimo za naše življenje. Zapomnimo si to in naj nas skozi leto vodi Božja previdnost.

Naj nas Bog razsvetljuje, da se bomo zavedali vsemogočne Božje ljubezni. Zdaj in vekomaj -amen. (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije in za uspešno, blagoslovljeno gradnjo naše cerkve:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Cerkev Marije Vnebovzete

SPONTANE PROŠNJE

V Janezovem evangeliju piše takole:  » Bog je ljubezen in tisti, ki ostaja v ljubezni, ostaja v Bogu in Bog ostaja v njem.«

Pomislimo na to. In se navežimo na Boga. To je tisto pravo za našo dušo in srečno večno življenje.

Najprej bomo prebrali prošnje, ki so se nabrale v tem mesecu v peharju pri izhodu. Ker je prvi mesec novega leta se bomo nocoj poleg prošenj Bogu tudi zahvaljevali za njegove darove. Za vsako prošnjo vzklikamo: Prosimo te usliši nas. Za vsako zahvalo pa: Hvala ti, Gospod.

Kdor želi jih lahko prošnjo ali zahvalo sedaj pove tudi na glas, da se skupaj priporočamo našemu Gospodu za milosti.:(trenutki tišine za spontane prošnje in zahvale.)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog. Razsvetljuj nas, da bomo čutili tvojo vsemogočno Božjo ljubezen. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog, priporočamo ti v varstvo našo župnijo, gradnjo župnijske cerkve, ki se je aktivno začela, župnika, njegove sodelavce in vse farane.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te blagoslavljaj naše družine, starše in mlade, da bodo v tebi iskali studenec žive vode za življenje. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te, razsvetljuj vse, ki sejejo med nas zlo, nemir in vojno, da spoznajo svojo zmoto in sledijo Tvojemu zgledu.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sledijo še zahvale:

Dobri Bog, zahvaljujemo se ti za tvoj zgled, ki nam pomaga živeti. Hvala ti, Gospod.

Dobri Bog, hvala, da nas zbiraš v naši župniji pri svetih mašah, župnijskih dogodkih in Molitvenih 15.  Hvala ti, Gospod.

Dobri Bog, hvala da nam daješ upanje in kažeš pot naprej iz naši stisk in preizkušenj.  Hvala ti, Gospod.

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje in zahvale v našem srcu (trenutek).

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bog je ljubezen. Vse nas ima enako rad, zato je poslal na sveti svojega Edinorojenega Sina. Živimo v milosti te ljubezni in tudi mi imejmo radi bližnjega.

Hvala vsem za udeležbo in sodelovanje. Snidemo se zopet konec meseca februarja! Povabljeni tudi v vmesnem času k molitvi in druženju z Bogom pri sveti maši in družinski molitvi. Ob izhodu iz kapele zapišite tudi kakšne osebne prošnje, ki jih bomo prebrali prihodnji mesec pri Molitvenih 15 in si vzemite program nocojšnjih molitev.

Sedaj pa se v miru pripravimo na sveto mašo.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius