Program februarskih molitvenih 15 minut

Program februarskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Vstopili smo v postni čas. Čas priložnosti za spreobrnjenje, pokoro in post. A kaj pravzaprav je post?! Je to, da ne jemo mesa in se kdaj odrečemo sladkemu….? Ali je še kaj globljega? Kaj želi Bog od nas v tem postnem času?

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o postu za duhovni razvoj.

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju ponovite speve k Jezusu (lahko tudi zapremo oči):

Slavimo tvoj križ, Gospod Jezus Kristus. -II- 3x

Zdaj in vekomaj-amen.

KRATKA SPOROČILNA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo kaj nam Bog sporoča preko poučne zgodbe takole:

Neki mož je v svoj dnevnik zapisal:

Postil sem se, sedel na neki gori in se zahvaljeval Gospodu za vse, kar mi je storil, ko sem zagledal, da sedi zraven mene pastir …

Rekel je: »Ne znate se postiti Gospodu in ta nekoristni post, ki se ga držite, sploh ni post.«

»Zakaj to govoriš, gospod?« sem vprašal.

Odvrnil je: »Povem ti, da ni post to, kar vi mislite; jaz te bom poučil, kaj je poln in Gospodu prijeten post … Bog noče takega ničevega posta, kajti če se tako postiš Bogu, ne storiš ničesar za pravičnost. Takole se posti Bogu: ne delaj ničesar zlega v svojem življenju in služi Gospodu s čistim srcem, izpolnjuj Njegove zapovedi, ravnaj se po Njegovih zakonih in nobena zla želja naj ne stopi v tvoje srce, ampak verjemi Bogu, da Mu boš živel, če boš tako ravnal, se ga bal in se vzdržal vsakega slabega dejanja.

Če boš tako delal, bo tvoj post velik in prijeten Gospodu …

Ta post je namreč nekaj zelo lepega, če izpolnjuješ Gospodove zapovedi. Potemtakem se pôsti na ta način, kadar se hočeš postiti.

Predvsem pa se varuj vsake slabe besede, vsake zle želje in očisti svoje srce vseh ničevosti tega veka. Če boš to izpolnjeval, bo tvoj post popoln.

Naredi pa takole: ko izpolniš vse, kar je pisano, tisti dan, ko se postiš, ne zaužij ničesar razen kruha in vode, nato preračunaj, koliko jedi bi tisti dan porabil zase, in jih toliko daj vdovi, siroti ali revežu. Tako se ponižaj, da bo tisti, ki bo prejel, iz tvojega ponižanja zadovoljil svoje življenjske potrebe in zate molil h Gospodu. Če tako izpolniš post, kakor sem ti naročil, bo tvoja daritev prijetna Bogu, ta post se bo zapisal in služba, ki jo boš tako opravil, bo dobra, vesela in prijetna Gospodu.« (tišina ob tezejskih spevih)

Kaj nam zgodba sporoča? Razmislimo in se v tišini pogovorimo z Bogom.

Foto: Župnija Dornberk

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Post je mnogo več, kot le odrekanje mesu, sladkarijam ipd. Post nas mora duhovno prenoviti, iz posta moramo črpati moč za boljše življenje. Bog nam daje to moč. (trenutek)

Kako pa se mi postimo? Kaj je za nas postni čas?

Naj bo to čas priložnosti za to, da se rešimo vezi greha, odrečemo slabostim, obrekovanju, laganju, pretiranemu pritoževanju, grdemu govorjenju… in rastemo v dobrem. To naj bo naš post. Vsak od nas naj sedaj v tišini izreče Bogu sklep, kako se želi postiti in duhovno poboljšati. (tišina)

Prosimo in molimo naj nas Bog razsvetljuje, da bomo izpolnjevali Božjo voljo. Zdaj in vekomaj -amen. (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije in za uspešno, blagoslovljeno gradnjo naše cerkve:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Cerkev Marije Vnebovzete

SPONTANE PROŠNJE

V Janezovem evangeliju piše takole:  » Kadar pa se ti postiš, si pomazili glavo in umij obraz. Tako ne boš pokazal ljudem, da se postiš, ampak svojemu Očetu, ki je na skritem. In tvoj Oče, ki vidi na skritem, ti bo povrnil.«.«

Bog želi, da se postimo za dobro življenje, ne zato, da drugim pokažemo svoj post. Pomislimo na to in se s prošnjami za pomoč obrnimo k Njemu.

Najprej bomo prebrali prošnje, ki so se nabrale v tem mesecu v peharju pri izhodu. Kdor želi lahko prošnjo sedaj pove tudi na glas, da se skupaj priporočamo našemu Gospodu za milosti:(trenutki tišine za spontane prošnje.)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog. Razsvetljuj nas, da bomo naš post posvetili Tebi, da nas bo okrepil za dobro življenje. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog, priporočamo ti v varstvo našo župnijo, gradnjo župnijske cerkve, ki se je aktivno začela, župnika, njegove sodelavce in vse farane.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te blagoslavljaj naše družine, da bodo v postnem času poglobile molitev in pogovor. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Dobri Bog . Prosimo te, razsvetljuj vse, ki sejejo med nas zlo, nemir in vojno, da spoznajo svojo zmoto in sledijo Tvojemu zgledu.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sledijo še zahvale:
Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu. (trenutek) Sprejmi jih Gospod.

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Post je čas, da se odrečemo slabim navadam, dejanjem, mislim in besedam. Pri tem nam Bog daje moč v molitvi in premišljevanju križevega pota.

Hvala vsem za udeležbo in sodelovanje. Snidemo se zopet konec meseca marca! Povabljeni tudi v vmesnem času k molitvi in druženju z Bogom pri sveti maši in družinski molitvi. Ob izhodu iz kapele zapišite tudi kakšne osebne prošnje, ki jih bomo prebrali prihodnji mesec pri Molitvenih 15 in si vzemite program nocojšnjih molitev.

Sedaj pa se v miru pripravimo na sveto mašo.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius