Program decembrskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut ponovno molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer. Tokrat izjemoma z enotedenskim zamikom.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Vesel in blagoslovljen božič! Naš Odrešenik je rojen, veselimo se!

Jezus je resda prišel med nas, pa se veselimo Njega ali lučk in daril ob praznikih? Zakaj praznujemo božič? Kakšen božič si želimo? Razmislimo.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o JEZUSOVEM ROJSTNEM DNEVU.

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo tezejski spev (lahko tudi zapremo oči):

Slavimo te, o Bog. –II-  (enako ponovim še enkrat)

Častimo te, o Bog. –II- 

Po Kristusu Gospodu našem: amen!

KRATKA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo o božiču takole:

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek, kaj nam ta zgodba sporoča in se pogovorimo z Bogom … (tišina ob tezejskih spevih)

(tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Kakšen pa je bil naš letošnji božič? Ne mislim prilagoditev zaradi epidemije, pač pa kaj je božič vnel v naših srcih? Smo začutili bistvo božiča?

Premislimo in ob Jezusovih besedah iz zgodbe, ki dovolj zgovorno pričajo o naših navadah in stranpoteh sklenimo kaj si v življenju zares želimo.

Boga še kako potrebujemo, to kot razdvojena družba kažemo, a ga hkrati ne želimo sprejeti. Kako nesmiselno, kajne…

Jezus Bog je prišel za nas, ga bomo res pustili pred vrati srca? (trenutek)

Naj nas Bog razsvetljuje, da bomo znali prav živeti. Po Kristusu našem Gospodu-amen.

(trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije po zgledu matere Terezije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

SPONTANE PROŠNJE

V Svetem pismu nam Bog sporoča:  ”…in Gospod nam je poslal svojega edinorojenega Sina, da je postal eden izmed nas…”

Dandanes bolj kot kadarkoli potrebujemo Boga. Bog je tu za nas, kaj pa bomo storili mi?

Čas je za prošnje k Bogu. Pisnih prošenj še ne zbiramo, vabljeni pa ste, da jih poveste na glas. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

 (trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog, prosimo te, da razsvetljuješ naše misli in srca, da bomo znali prav praznovati bistvo božičnih praznikov. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Dobri Bog, prosimo te, da bi v naši skupnosti poglobili vero Vate in upanje, ki ga ti prinašaš. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobri Bog, ti prihajaš na svet za nas,  prosimo te, da razsvetljuješ našo družbo, da bo znala stopiti na pot edinosti in solidarnosti, ki jo potrebujemo.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobri Bog prosimo te za zdravje in blagoslov našega župnika. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobri Bog priporočamo ti našo župnijo, čemšeniško cerkev, župnijske sodelavce in farane.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobri Bog, naj vsi, ki so zaradi koronavirusa v bolnišnicah, pri Tebi najdejo upanje, zdravstveni delavci moč za požrtvovalno delo naprej, vsi umrli zaradi covida pa večnega miru. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek), sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas.

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta

(trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: »Jezus se je rodil za nas, ker nas ima neskončno rad. Sprejmimo ga medse in praznujmo v ljubezni, ki jo On daje.«

Povabimo v svoje srce našega Boga pri večerni molitvi in obisku svete maše. Poskrbimo za svoje najdražje, da bomo gradili povezanost med nami. Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih.

Kdor želi lahko nocojšnji program Molitvenih 15 vzame tudi na listu pri izhodu iz kapele ali pa ga najde na spletni strani župnije, kot do sedaj.

Snidemo se zopet drugo leto! Bog vas živi!

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius