Program avgustovskih molitvenih 15 minut

Program avgustovskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut molimo skupaj v čemšeniški kapeli, enkrat mesečno ob sobotah zvečer.

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Poletni čas je priložnost tudi za osebno rast in delo na sebi. Marsikdo bi rekel, da ne rabi tega, spet drugi bi se spraševali kako pa naj to sploh udejanijo.

Vsak potrebuje osebni razvoj in Boga. Človek se mora najprej dobro opazovati, kako se odziva, kako govori, kaj misli. Potem pa si mora vzeti čas zase, za tišino, bodisi v naravi, bodisi doma ali pa v cerkvi. V tem času lahko razmisli o sebi in moli, da ga Bog razsvetli in pomaga osebno rasti in se izboljšati. Pri tem nam lahko pomaga tudi Sveto pismo, pogovor z drugimi, duhovnikom. Zakaj ne bi na koncu poletja ugotovili, da smo se tudi med dopustom nekaj naučili?!

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo kako moramo NAPAKE NAJPREJ ODKRITI PRI SEBI.

(trenutek)

V imenu Očeta…

UVODNA MOLITEV

Poglejmo v svoja srca. Tam je prostor za srečanje z Bogom. Molimo s ponižnim srcem, da nam nakloni milosti in nam spregovori: (trenutek)

V zbranosti in premišljevanju ponovite tezejske vzklike k Jezusu (lahko tudi zapremo oči):

Sveti Bog, sveti Močni, sveti Vsemogočni … -II-

…imej usmiljenje do nas. -II-

Po Kristusu našem Gospodu. Amen

KRATKA SPOROČILNA ZGODBA

Tokrat pa premišljujmo kaj nam Bog sporoča preko poučne zgodbe takole:

Zgodba govori o starejšem modrem gospodu, ki je bil poznan po svoji umirjenosti in duhovni ljubezni do vseh. Vsako delo, ki se ga je lotil, mu je odlično uspelo. Vsi so ga spoštovali in pogosto prišli k njemu po nasvete.

Nekega dne je do njega prišel sosed, ki mu je zavidal in bil aroganten. Sosed je spoštovanemu gospodu dejal: “Imam vse v življenju! Živim v popolnem bogastvu. A tebe spoštujejo bolj kot mene. Po tvojem mišljenju, kdo sem jaz?”

Modrec se je nasmehnil in mu rekel: “Izgledaš podoben Bogu.”

Ljubosumni sosed se je zadovoljno nasmehnil. A želel reči nekaj grdega, zato je zavpil: “Ti pa meni izgledaš kot smet! Ne razumem, zakaj te cel kraj priznava!”

Modrec ni odgovoril, samo nasmehnil se je.

To je soseda še bolj razburilo in ga je vprašal: ”Zakaj te ne jezi, da sem ti rekel, da si smet, ti pa si meni rekel, da sem podoben Bogu?”

“Zakaj bi se jezil?” mu je odgovoril modrec. “Kdor je v sebi spoznal Boga in smisel življenja, ki ga daje, to vidi tudi v drugih. A kdor je poln nečistoče v sebi, vidi tudi druge kot smeti.”

(tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

Ljudje smo si različni. Prav nihče ni brez napak, zato se moramo vsi truditi za oseben razvoj. Smo pa prav vsi podobni Bogu, ki je naš Stvarnik, zato si lahko le zamislimo kako čudovit in poseben je šele Bog. Tudi zagrenjeni človek je Božja stvaritev, tudi njemu Sveti Duh trka na dušo. Nauk nocojšnje zgodbe je tako preprost. Človek v drugemu vidi to, kar je v njemu samemu. Zato velja tisto, kar nas moti pri drugih, popraviti pri sebi.

Razmislimo o  nas samih, o tem kaj je v naši duši, kaj nosimo s seboj in to darujmo Bogu. Morda je tudi v nas kaj zagrenjenega, slabega, a Bog bo to sprejel in nam pomagal, da se bo to slabo spremenilo v nekaj boljšega. Molimo za njegov blagoslov. Molimo z vsem srcem za svojo dušo.

Naj nas Bog razsvetljuje, da bomo znali prepoznati pri sebi svoje napake, jih darovati Bogu in se izboljšati . Po Kristusu našem Gospodu-amen. (trenutek)

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

Cerkev Marije Vnebovzete

SPONTANE PROŠNJE

V svetem pismu piše takole:  »Vsi delamo mnogo napak.  Z jezikom hvalimo

Gospoda in Očeta in z njim preklinjamo ljudi, ki so ustvarjeni po Božji podobnosti. Iz istih ust prihajata blagoslov in kletev. Moji bratje, to se ne sme tako goditi.«”

Pomislimo na to. Prosimo nocoj Boga za pomoč pri naši osebni, duhovni rasti. Sedaj je čas za prošnje.

Najprej bomo prebrali prošnje, ki so se nabrale v tem mesecu v peharju pri izhodu.

Kdor želi jih lahko pove na glas, da skupaj prosimo našega Gospoda za milosti. Prosimo lahko za karkoli: za družino, prijatelje, župnijo, domovino, vrednote… Karkoli izrečemo iz srca bo pri Bogu slišano:(trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Dobri Bog. Razsvetljuj nas, da bomo znali odkrivati lastne napake in se truditi za dobro življenje. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

V tem tednu smo praznovali Marijino Vnebovzetje. Sveta Mati Marija priporočamo ti v varstvo našo župnijo, gradnjo župnijske cerkve, župnika, njegove sodelavce in vse farane.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sveta Mati Marija. Prosimo te za naše sosede, da bi znali živeti z njimi v sožitju in miru. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sveta Mati Marija, priporočamo ti naše otroke in mladino, da bi ob zaključku počitnic začutili moč za nove izzive.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sveta Mati Marija. Prosimo te za zdravje naših najdražjih. Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Sveta Mati Marija. Prosimo te, razsvetljuj vse, ki sejejo med nas zlo, nemir in vojno, da spoznajo svojo zmoto in sledijo Tvojemu zgledu.  Prosimo te, usliši nas! (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek).  Prosimo te, usliši nas!

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)

Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta  (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Človek v drugemu vidi to, kar je v njemu samemu. Zato velja tisto, kar nas moti pri drugih, popraviti pri sebi. Zatekajmo se k molitvi, da nam da moč za osebno rast.

Snidemo se zopet septembra! Povabljeni k molitvi in druženju z Bogom tudi med počitnicami pri sveti maši in družinski molitvi. Bog je vedno z nami.

Sedaj pa se v miru pripravimo na nocojšnjo sveto mašo.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius