Program aprilskih molitvenih 15 minut

Molitvenih 15 minut

V letu 2021 se lahko srečanju molitvenih 15 enkrat mesečno pridružite tudi preko spletne videokonference, vse dokler bodo potrebne omejitve zbiranja v čemšeniški kapeli.

Tako boste lahko še bolj začutili povezanost skupnosti, glasno povedali svoje prošnje, molitve in povabili Boga v svoj dom.

Vabljeni v soboto 27.3. 21 ob 18.45h na srečanje Molitvenih 15 minut za povezanost in upanje faranov naše župnije.

Napotki za sodelovanje:

  1. Kliknite na povezavo: https://meet.jit.si/Molitvenih1524.4.2021
  2. Gumba na zaslonu za mikrofon in kamero naj ostaneta ugasnjena/izklopljena (dokler vas voditelj ne pozove k sodelovanju).
  3. Če se prijavljate preko mobitela po kliku na povezavo, pritisnite gumb: Launch in web (na računalniku pa je povezava direktna, kliknete le Join the meeting).

Besedilo molitvenih 15 za družinsko ali osebno molitev doma

Pripravi miren, napol svetel prostor in Božjo podobo. Umiri se in pomisli na Boga. Razmišljaj ob tezejski glasbi (ekumenske skupnosti Taize za mlade, iz Francije):

KRATKA RAZLAGA NAMENA SREČANJA

Dragi farani čemšeniške župnije!

Upam, da ste dobro, vedre volje, polni vstajenjskega upanja in vere. Kajti, Jezus je vstal, kot je rekel, aleluja. Veselimo se, aleluja!

Smo v velikonočnem času, času veselja, da je Bog z nami in vsakemu od nas namenja posebno poslanstvo. Kakšno je tvoje poslanstvo v svetu? S čim lahko svet narediš lepši, bogatejši, boljši? Pomislimo tudi na druge ljudi, kako nam s svojim poslanstvom razveseljujejo življenje. Bog jih je poslal v naša življenja, da bi nam po Svetem Duhu pomagali. Posebno poslanstvo imajo tudi duhovniki, ki nas usmerjajo na duhovni poti in nam nudijo podporo. Pred nami je nedelja duhovnih poklicev. Pomislimo na našega g. župnika in vse duhovnike, ki se razdajajo za nas. Molimo tudi za nove duhovne poklice.

Danes pri Molitvenih 15 razmišljamo o POSLANSTVU IN MOLIMO ZA DUHOVNIKE.

(trenutek)

V imenu Očeta…

župnik Janez Mihelčič

UVODNA MOLITEV

Molimo z veselim velikonočnim srcem k našemu Gospodu, ki nam daje obilje milosti za življenje, da nam spregovori:

(trenutek)

V zbranosti in premišljevanju dvakrat ponovimo vzklike iz znane krščanske pesmi in molimo

(lahko tudi zapremo oči).

Gospod, ti veš, da ljubim te. –II-  (enako ponovim še enkrat)
Ti veš, kaj v srcu skrito je. –II-  (enako ponovim še enkrat)
V življenju rad pokazal bi, –II-  (enako ponovim še enkrat)
da vedno bom pripadal ti. –II-  (enako ponovim še enkrat)
Po Kristusu našem Gospodu: amen!

(trenutek)

Molitvenih 15

KRATKA ZGODBA

Sedaj premišljujmo ob kratki zgodbi, ki nas tokrat nagovarja s svojim sporočilom takole:

Sedmi dan stvarjenja je Bog dokončal svoje delo in razglasil praznik. Vsa ustvarjena bitja so začela razmišljati, da bi Bogu darovala nekaj, kar jim je najlepšega. Veverice so zbrale lešnike, zajci korenje, ovce mehko volno, krave peneče mleko, nepregledna množica angelov je prepevala čudovite speve. Tudi človek je čakal, da pride na vrsto in se zaskrbljeno spraševal, le kaj posebnega bi lahko daroval.

Postavil se je zadnji v vrsto in trepetal. Vsa bitja pred njim so se zvrstila mimo Boga in položila predenj svoje darove. Pred človekom je bilo še nekaj živali in postalo ga je zares strah, kaj naj Bogu podari.

Ko je prišel na vrsto, mu je srce narekovalo, naj stori nekaj, kar še nobeno bitje, do sedaj v vrsti, ni moglo. Človek je pohitel pred Boga, padel predenj na kolena in dejal: ”Gospod, rad te imam!”, in Božje obličje je od veselja zasijalo.

(Božo Rustja)

Sedaj si vzemimo nekaj trenutkov tišine za osebni premislek … (tišina ob tezejskih spevih)

TRENUTKI TIŠINE ZA POGLOBITEV MISLI

vsaj 2-3 min

Kako preproste, a najdragocenejše besede so: RAD TE IMAM. Kdaj jih mi izrečemo drug drugemu? Kdaj Bogu povemo, da ga imamo radi? Kakšno je pa naše poslanstvo v svetu? (trenutek)

Bog je vsako živo bitje ustvaril kot posebno in dragoceno. Takšno, da lahko vsako daruje nekaj posebnega in služi drug drugemu. Človeka je ustvaril, da bi ljubil in bil ljubljen. Ustvaril nas je, da bi slavili Boga in ga imeli radi. In to je največ kar lahko podarimo Bogu in sočloveku-pravo, pristno, iskreno Ljubezen, ki prihaja od Njega. To je naše poslanstvo v svetu. Živimo pa ga lahko na različne poklicane načine: kot starši, učitelji, zdravniki, kuharji, trgovci, vozniki, računalničarji…, in seveda prijatelji, kot bratje in sestre. V naš poklic smo morali biti poklicani, začutiti smo morali, da nas to veseli. Le tako lahko dobro delamo in živimo poslanstvo, da s svojo poklicanostjo oznanjamo in slavimo Boga ter prispevamo k družbi. Morda se nam zdi, da nismo še našli svoje poklicanosti; ne pozabimo naše poslanstvo je ljubiti. Prepustimo se tišini srca in Sveti Duh nam bo spregovoril v mislih. Posebno poklicanost pa imajo tudi duhovniki, ki so posvetili svoje življenje Bogu. Oni so njegovi glasniki v svetu, ki nas usmerjajo k dobremu življenju in Bogu. Pomislimo na našega g. župnika in prosimo Boga zanj. Molimo tudi za blagoslov mladih pri iskanju novih duhovnih poklicev. Priporočimo duhovnike, redovnike, škofe in našega dobrotljivega papeža Frančiška, Božjemu varstvu.

Naj nas Bog po Svetem Duhu razsvetljuje, da bomo živeli poslanstvo ljubezni in slavili Boga, po Kristusu našem Gospodu- amen.
(trenutek)

Molitvenih 15

DESETKA ROŽNEGA VENCA ZA POVEZANOST IN UPANJE FARANOV

Počasi se pripravimo za desetko rožnega venca.

V tišini ali na glas naj vsak izreče namen te molitve.

V tej desetki rožnega venca Gospod, pa te tudi prosimo za povezanost in upanje faranov naše čemšeniške župnije:

Oče naš, ki si v nebesih, posvečeno bodi tvoje ime, pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji. Daj nam danes naš vsakdanji kruh in odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom, in ne vpelji nas v skušnjavo, temveč reši nas hudega. Amen.

10x Zdrava, Marija, milosti polna, Gospod je s teboj, blagoslovljena si med ženami in blagoslovljen je sad tvojega telesa, Jezus.

10x Sveta Marija, Mati božja, prosi za nas grešnike zdaj in ob naši smrtni uri. Amen.

Slava Očetu in Sinu in Svetemu Duhu, kakor je bilo v začetku, tako zdaj in vselej in vekomaj. Amen.

O Jezus, odpusti nam naše grehe….

SPONTANE PROŠNJE

Krščanska vera nas uči: Ljubi svojega Boga z vsem srcem in vso dušo in svojega bližnjega kakor samega sebe.

Čas je za prošnje k Bogu. Prosimo lahko za karkoli: za župnijo, družino, soljudi, za vrednote, za domovino,……, vse karkoli izrečemo iz srca bo slišano.

 (trenutki tišine za spontane prošnje)

(Preberemo lahko tudi katero izmed spodnjih prošenj)

Bog, naš Odrešenik, prosimo te, razsvetljuj nas, da bomo živeli poslanstvo ljubezni in našli svojo poklicanost. Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Gospod Jezus Kristus, prosimo te, za vse duhovnike; blagoslavljaj jih in jim podeli obilje milosti, mlade pa usmerjaj, da odkrijejo lepoto duhovnih poklicev.  Prosimo te, usliši nas. (trenutek)

Marija Vnebovzeta,  prosimo, priporoči Bogu našo župnijo, župnika, župnijske sodelavce in farane.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Marija pomoč kristjanov, naj vsi, ki trpijo, so sami, bolni, žalostni ali v kakšni drugačni stiski, najdejo pri tebi tolažbo, v nas pa podporo, ki jo potrebujejo. Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dragi Jezus, prosimo te za vse naše najdražje, naj nas ljubezen združuje.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Dobrotljivi Bog, razsvetljuj naše voditelje, da bodo iskali pravo pot in delali v dobro ljudi.  Prosimo te, usliši nas . (trenutek)

Darujemo pa ti tudi za vse tihe prošnje v našem srcu (trenutek), sprejmi jih Gospod.  Prosimo te, usliši nas

Molitvenih 15

SKUPNA MOLITEV ZA ŽUPNIJO

(trenutek)
Z odločitvijo za živo vero in ljubezen želimo zmoliti molitev za povezanost in upanje faranov v čemšeniški župniji.

Vsemogočni, večni Bog, ki z modrostjo vodiš naša pota. Ponižno te prosimo, daj, da bomo farani med seboj eno, kljub vsem preizkušnjam; da bodo naši koraki skupni, da bodo naše roke zbirale skupno. Prosimo te, naj naša srca bijejo kot eno in naše duše čutijo medsebojno povezanost. Želimo si, da bodo naše misli skupne, da bodo naša ušesa skupaj poslušala v tišini in naše oči gledale drug na drugega. Skupaj molimo, da te bodo naše ustnice skupno prosile za usmiljenje in blagoslov!

Danes molimo za župnijo, v kateri živimo; za vse naše bližnje, da bi vsak od nas našel človeško sožitje in kraj miru. Poglej na nas in nam podeli svojega blagoslova, da bomo poglobili vero, okrepili upanje in Ti zaupali, da boš varoval in spremljal nas, našo župnijo ter vse, ki jih priporočamo zdaj in vekomaj. Amen!

Za blagoslov se še pokrižamo: V imenu Očeta (trenutek)

ZAKLJUČEK

Naj v nas odzvanja sporočilo današnje zgodbe: Bog nas je ustvaril, da bi ljubili njega in sočloveka. Vsak od nas lahko v svoji poklicanosti živi to poslanstvo ljubezni. Poseben dar skupnosti so duhovniki, ki imajo Boga radi tako, da so poklicani v duhovništvo.  Priporočimo jih Bogu, nas pa da nam bo Bog pomagal pri iskanju naše poklicanosti.

K temu nas spodbuja tudi tale duhovna pesem, ki nas spodbuja k poslanstvu ljubezni in nam predstavlja lep spomin na našega dobrega pokojnega nadškofa msg. Alojza Urana, ki je v aprilu lanskega leta odšel k svojemu Stvarniku prepevati hvalnice Ljubezni:

Povabimo v teh dneh s svoj dom našega Boga pri večerni molitvi, prenosu svete maše, šmarničnih pobožnostih… Poskrbimo za svoje najdražje, pošljimo jim lepe misli, da bomo gradili povezanost med nami.  Darujmo kaj za našo župnijsko skupnost. Spomnimo se rajnih in jih priporočimo Bogu. Molimo za vse, ki so bolni in za vse, ki se trudijo zoper bolezni. Poslušajmo prave strokovnjake, podpirajmo drug drugega in bodimo zgled v besedah in dejanjih. Gospod, rad te imam! Povejmo to večkrat našemu Bogu!

Snidemo se zopet v majniku, Marijinem mesecu.

Povabljeni spet prihodnji mesec na naše srečanje v živo preko video povezave, v kolikor bodo razmere še takšne. Povabite še koga. Molitvenih 15 minut pa lahko molimo tudi po svojih domovih, povezani v istem Duhu. Kdor želi, lahko natisnjen program dobi tudi v župnišču, v času svete maše oz., ko je možnost individualnega svetega obhajila in molitve.

Za vas pripravil: Blaž Vozelj