Prižig lučk na slovenskem božičnem drevesu v Vatikanu

Božično drevo v Vatikanu
Foto: Vatican News

V petek, 11. decembra 2020, bo na trgu Svetega Petra v Vatikanu prižig lučk na smreki, ki prihaja iz Slovenije. Dogodka se kot predstavnik Katoliške cerkve v Sloveniji udeležuje mariborski nadškof metropolit in podpredsednik Slovenske škofovske konference msgr. Alojzij Cvikl.

Ob 8.00 bo msgr. Alojzij Cvikl daroval sveto mašo v baziliki Svetega Petra v Vatikanu (kapela svetega Sebastijana). Ob 16.30 pa bo na trgu Svetega Petra tradicionalno odprtje jaslic in razsvetlitev božičnega drevesa, ki prihaja iz kočevskih gozdov (škofija Novo mesto).

Sveti oče Frančišek bo v avdienco sprejel delegaciji iz občine Castelli in iz Kočevja, ki mu uradno izročita darove.

Okrasje in jaslice

Izdelava okrasja za božična drevesa je bila zaupana izkušenim rokodelcem, ki so zagotovili ustrezne in oblikovalsko kakovostne lesene okraske. Kipi za jaslice, narejeni iz keramike, so večji od naravne velikosti. Predstavljajo ne le kulturni simbol celotne dežele Abruci, ampak tudi sodobno umetnost, ki ima svoje korenine v tradicionalni obdelavi keramike, ki je značilna za Castelli. Gre za delo dijakov in profesorjev Umetniškega zavoda »F.A. Grue«, današnje državne umetniške gimnazije za oblikovanje, ki je v letih 1965-1975 svojo šolsko dejavnost posvetil temi božiča. Na trgu Svetega Petra so razstavljeni le nekateri deli zbirke, ki jo sestavlja skupno 54 kipov. Jaslice so bile prvična ogled za javnost decembra 1965, čez pet let so bile razstavljene na Trajanovi tržnici v Rimu, nekaj let zatem pa v Jeruzalemu, Betlehemu in Tel Avivu.

Slovesnost odprtja jaslic in razsvetlitve božičnega drevesa vodita kardinal Giuseppe Bertello in škof Fernando Vérgez Alzaga, predsednik in generalni tajnik Governatorata Mestne države Vatikan.

Božično drevo iz Slovenije

Smreka na trgu je 30 metrov visoka, 75 let stara in 7 ton težka. Postavitev božičnega drevesa in spremljajoči promocijski dogodki bodo odlična promocija Slovenije, predvsem v luči njenega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021. Prav tako to je odlična priložnost za prepoznavnost Slovenije v svetu, za predstavitev Slovenije kot zelene države, hkrati pa simbolični znak močnih diplomatskih vezi med Vatikanom in Slovenijo. S trajnostnim, sonaravnim in večnamenskim gospodarjenjem Slovenija zagotavlja trajno in optimalno delovanje gozda kot ekosistema, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostno rabo in upravljanje vira.

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius