PRIDI SVETI DUH – BIRMA 2020

Birma Čemšenik 2020

Birma je za vsakega birmanca velik, poseben dan, dan prejema svetega duha, za katerega se je pripravljal tekom veroučnih let. Letos so bile priprave zaradi izrednih razmer v državi nekoliko drugačne. Birmanci so priprave prekinili v mesecu marcu. Predvideni datum je bil iz meseca aprila prestavljen na september.

Birma Čemšenik 2020
Birmovalec g. Franci Petrič in župnik g. Janez Mihelčič

Vseh 12 birmancev je priprave uspešno zaključilo, zato so v soboto, 12. 9. 2020 vsi pristopili k sveti birmi. Zaradi ukrepov, ki še vedno veljajo in po priporočilu Slovenske škofovske konference, so se starši v sodelovanju z župnikom Janezom Mihelčičem odločili za mašo na prostem. Obred je potekal na parkirišču pred župniščem, kjer so starši so pripravili oltar, stole in klopi ter uredili lepe aranžmaje. Tudi vreme je že od jutranjih ur služilo slavljencem, ki so prejeli zakrament svetega duha, katerega je podelil birmovalec g. Franci Petrič. Svoj čar so sveti maši dodali tudi pevci mešanega cerkvenega zbora Čemšenik, ki so za svoje petje prejeli tudi pohvale od g. Petriča.

Za prejeti zakrament svete birme so se mladi birmanci lepo zahvalili g. župniku in g. birmovalcu, na koncu pa je seveda sledilo še obvezno fotografiranje.

Birmovalec Franci Petrič

mag. Franci Petrič, doma iz Rateč, se je rodil 16. oktobra 1960 na Jesenicah. Maturiral je na Poljanski gimnaziji v Ljubljani in se jeseni 1980 vpisal na teološko fakulteto. Duhovniško posvečenje je prejel 29. junija 1986. V letu 1986/87 je bil kaplan v Cerkljah na Gorenjskem, a je že leta 1987 odšel za nadškofijskega tajnika v Ljubljano. Leta 1990 je po krajši specializaciji na Univerzi Marquette v Maillwaukeeju v ZDA prišel za urednika k tedniku Družina, kjer je leta 1992 postal odgovorni urednik. Od začetka izhajanja slovenske izdaje (2001) je odgovorni urednik dvomesečnika Beseda med nami in revije Jaslice.

Vir podatkov o g. Petriču: revija Družina