Praznik presvetega Jezusovega imena

Presveto Jezusovo ime

Ime »Jezus« je grškemu jeziku prilagojena beseda, izvedena iz hebrejskega izraza »Jehošua«, okrajšano »Ješua«, kar pomeni: Jahve je rešitelj. Bog sam je določil to ime, ko je angel rekel sv. Jožefu v spanju: »…daj mu ime Jezus, zakaj on bo odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov« (Mt 1,21). Čaščenje Jezusovega imena se je na široko uveljavilo zlasti v srednjem veku, še posebej ga je pospeševal sv. Bernardin Sienski. Jezusa in njegovo sveto ime častimo tudi z litanijami Imena Jezusovega.

Misli sv. Bernarda (12) Ime Jezus

Kako dragoceno in kako preprosto je ime Jezus! Preprosto, toda zdravilno. Če ne bi bilo preprosto, se ne bi izlilo vame; če ne bi bilo zdravilno, me ne bi bilo rešilo.

Jezusovo ime ni le luč, ampak tudi hrana. Mar se ne okrepiš tolikokrat, kolikokrat nanj misliš? Kaj tako nasiti dušo kakor premišljevanje? Kaj tako poživlja izčrpane čute, krepi moči in poživlja dobre in častne navade ter podpira čista nagnjenja? Vsaka dušna hrana je pusta, če ni zalita s tem oljem, je tudi brez okusa, če je ne začini ta sol. Če kdo piše, mi ne ugaja, če ne berem tam Jezusovega imena. Če kdo razpravlja ali razlaga, mi ne ugaja, če ni tam omenjeno Jezusovo ime. Jezus je med v ustih, spev v ušesu, v srcu pa vesela pesem.

Presveto Jezusovo ime

Jezus nam obljublja: “Kar koli boste prosili v mojem imenu, bom storil.” (Jn 14,13) Kajti “Jezusovo ime vsebuje vse …” Današnji praznik nam ponuja priložnost, da svojo pozornost posebej posvetimo presvetemu Imenu. “Če boš vedno mislil na ime ‘Jezus’, bo tvoj greh očiščen in tvoje srce navdihnjeno; to bo razjasnilo tvojo dušo, odstranilo jezo in odpravilo omejenosti. Ranilo te bo z ljubeznijo in spodbudilo k delom usmiljenja. Odgnalo bo hudega duha in te rešilo strahov. Razgrnilo ti bo nebesa in te spodbudilo h kontemplaciji. Tistega, ki ga ljubi, rešuje vsakršnih razvad in zaslepljenosti.” (Tichard Rolle)

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius