Nič več izrazov, kot sta “božič”, “Marija” ali “Jožef”?

Nič več izrazov, kot sta "božič", "Marija" ali "Jožef"?
Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je vključil v razpravo o internem dokumentu Evropske komisije, ki naj bi vseboval nove smernice za »vključujočo komunikacijo«, pri tem pa iz splošne uporabe črtal besede, kot so »božič«, »Marija« in »Jožef«

V prispevku za spletni portal Vatican News je vatikanski kardinal kot »zgrešeno pot« označil predlog, da se v boju proti kakršni koli diskriminaciji izogibamo izrazov, kot sta »božič« ali »Marija«. Žal so vse močnejše težnje, da bi v svetu vse poenotili in sploh ne več upoštevali upravičenih razlik, ki pa nedvomno obstajajo, je zapisal vatikanski diplomat. Razlike – recimo na področju vere – ne smejo postati vir diskriminacije, nujno pa jih je treba vključiti v skupni bivanjski prostor, saj bomo le na ta način zgradili celostno in vključujoče človeštvo.

Razlike ne smejo postati vir diskriminacije, nujno pa jih je treba vključiti v skupni bivanjski prostor.

Poleg tega Evropa nikakor ne sme pozabiti svojih krščanskih korenin. »Seveda se zavedamo, da se Evropa lahko marsikomu zahvali za svoj obstoj in svojo istovetnost, da so za to svoje prispevali številni ljudje, toda ne smemo pozabiti, da je bil eden največjih prispevkov v tej smeri, če ne celo najpomembnejši, ravno krščanstvo samo,« tako kardinal Parolin. Zato je zanikanje krščanskih korenin Evrope in zanikanje razlik enako uničenju posameznika kot osebe. »Kdor se upira stvarnemu stanju, ta je v resnični nevarnosti,« meni kardinal.

Nov dokument Evropske komisije je bil po številnih pripombah včeraj sicer umaknjen. Evropska komisarka za enakost Helena Dalli je napovedala, da bodo predlog znova obravnavali in preoblikovali. V internem dokumentu, ki je pred dnevi prišel v javnost, v »smernicah Evropske komisije za vključujoče komuniciranje«, so navedena merila, ki naj bi jih sprejeli za zaposlene v komisiji pri zunanjem in notranjem komuniciranju.

Zgolj »prazniki« namesto »božiča«?

Komisarka Dallijeva je v predgovoru zapisala, da »moramo vedno ponujati vključujočo komunikacijo in zagotoviti, da je vsakdo cenjen in priznan v vseh naših gradivih ne glede na spol, raso ali etnično poreklo, vero ali prepričanje, invalidnost, starost ali spolno usmerjenost«. Upoštevali naj bi, »da ni vsakdo kristjan in da vsi ljudje ne obhajajo krščanskih praznikov«. Zato dokument predlaga, naj ne bi več uporabljali izraza »božič«, prav tako pa naj bi se izogibali tudi svetopisemskim imenom, kot sta »Marija in Jožef«. Namesto »božiča« naj bi uporabljali besedo »prazniki«.

Vir: Družina

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius