Na kratko o (ne)varnosti pametnih igrač za otroke

Na kratko o (ne)varnosti pametnih igrač za otroke
Katera igrača je najbolj primerna za vašega otroka? - foto: Tatjana Splichal

V prazničnem decembru bodo nekateri starši otroke obdarovali s tako imenovanimi »pametnimi igračami«, ki omogočajo povezavo s spletom. V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) ob tem opozarjajo starše, da se pred nakupom prepričajo, ali in kako so res varne.

Pametne igrače so naprave, ki imajo sicer videz tradicionalnih otroških igrač, ki pa lahko z okoljem komunicirajo prek spletne povezave, tehnologije bluetooth, mobilne aplikacije ali na druge načine.

Otroka lahko nadzira tujec

Kot poudarjajo v ZPS, so pametne igrače res lahko zabavne in včasih celo izobraževalne, še vedno pa gre za orodja, ki zbirajo, obdelujejo in prenašajo osebne podatke, zato lahko pomenijo tveganje z vidika varstva zasebnosti in osebnih podatkov. »Mnogi proizvajalci kibernetski varnosti ne namenjajo nobene pozornosti. Z vdorom v pametno igračo lahko vašega otroka nadzira popolni tujec. V nekatere je mogoče vdreti z minimalnim »hekerskim« znanjem, nekatere pa so popolnoma nezaščitene in se z njimi lahko poveže vsak, ki ima mobilni telefon, saj povezava ni zaščitena niti z geslom.«

Foto: Pexels

Pomembno pred nakupom

Čeprav povprečen potrošnik težko ugotovi, ali je določena pametna igrača varna, ZPS ponuja nekaj praktičnih nasvetov pred nakupom. Prvi, da je pozorno preberemo opis pametne oziroma povezane igrače v trgovini ali na spletu. »Preverite, katero tehnologijo uporablja. Ali uporablja brezžično omrežje ali povezavo bluetooth in, kar je še pomembneje: ali je ta res nujna za uporabo igrače? Ali obstaja mobilna aplikacija? Če za igračo obstaja mobilna aplikacija, preverite, kaj konkretno ta aplikacija počne in ali proizvajalec posebej izpostavlja varnostne nastavitve, kot so uporabniška imena in gesla.« 

Poleg naštetega je priporočljivo poiskati morebitne izkušnje uporabnikov, ki to igračo že uporabljajo. Velja pa tudi razmislek, ali je v izogib spletnim nevarnostim nakup igrače odložiti na poznejši čas, ko je otrok nekoliko starejši.

Izberite močna gesla, torej takšna, ki vsebujejo male in velike črke, številke in posebne znake. Redno preverjajte in prenašajte vse razpoložljive varnostne posodobitve. (Zveza potrošnikov Slovenije)

Pomembno po nakupu

Ko ima otrok enkrat igračo v svojih rokah, je priporočljivo poskrbeti, da vnese le minimalno količino osebnih podatkov, ki je potrebna za vzpostavitev uporabniškega računa otroka. Ob tem v ZPS svetujejo, da »preberete pravila in pogoje poslovanja podjetja ter pravilnike o zasebnosti, čeprav je to dolgočasno. Bodite pozorni predvsem na določbe o hrambi vaših podatkov in kdo ima pravico dostopa do njih. Poiščite vse varnostne funkcije, ki so na voljo (običajno v nastavitvah).« Obenem izpostavljajo, naj bodo starši pozorni, ali lahko otrok med igro pošilja in prejema sporočila. Ko otrok ne uporablja igrače, naj bo izklopljena.

Vir: Družina

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius