»Marija je spreminjevalka,« pravi pater Anselm Grün.

»Marija je spreminjevalka,« pravi p. Anselm Grün
Kip Marije iz Fatime - foto: Tatjana Splichal

»Marija je spreminjevalka,« pravi pater Anselm Grün.

Smo v mesecu maju, mesecu, ki je posvečen Mariji. Marijo srečamo na več mestih v Svetem pismu, saj je odigrala ključno vlogo v zgodovini človeštva.

Marija je ženska, ki je tudi v na videz nemogočih okoliščinah neomajno zaupala Bogu. Njen »Zgodi se!« je za vedno spremenil tok zgodovine.

Svetopisemski avtorji nam predstavijo Marijo z več vidikov, p. Anselm Grün pa v svoji knjigi z naslovom Kraljica in divja ženska zagovarja tezo, da je Marija »spreminjevalka«. »Marija je svetopisemski vzor ženske, ki preobraža,« je prepričan p. Anselm.

V Mariji se lahko prepoznajo ženske v različnih življenjskih obdobjih – foto: Pexels.

Že od nekdaj je namreč ženska povezana s fenomenom spreminjanja – z rojevanjem in umiranjem, z rastjo in preobražanjem. Podobo materinega naročja, v katerem otrok odrašča in preživlja različne stopnje razvoja, so raziskovalci človekove osebnosti razumeli tako, kot da je mati posoda, v kateri se dogaja preobrazba.

»Mati drži v naročju mrtvega sina«

Anselm Grun
Anselm Grun

Marijo lahko spoznavamo skozi več vidikov in lastnosti. Je mati, ki daje življenje. Je kraljica. Poznamo jo kot Marijo zavetnico, ki pod širokim plaščem mnogim ljudem nudi varnost.

»V 13. stoletju se je pojavila Pieta, Sočutna: mati drži v naročju mrtvega sina. Ta podoba je postala za ljudi, ki so prestali veliko hudega, podoba upanja,« zapiše p. Anselm.

V Mariji se lahko prepoznajo ženske v različnih življenjskih obdobjih, saj so ženske tiste, ki poznajo skrivnost spreminjanja. »Ženska, ki vzgaja otroke in stoji ob štedilniku in kuha, ve, kaj pomeni spreminjanje. Sama se je pripravljena stalno spreminjati. Kajti kar velja za Marijo, velja za vsako žensko.«

Vzemimo si za zgled Marijo, saj je naša nebeška Mati, naša priprošnjica in zagovornica. Naj nam bodo njene besede in dejanja zgled in spodbuda tudi v naših vsakdanjih opravilih.

Vir: Družina