Je na pogrebu nujno nositi črna oblačila?

Je na pogrebu nujno nositi črna oblačila?
Foto: Shutterstock

V različnih kulturah po svetu se žalovanje izraža na zelo različne načine. Z navadami žalovanja so tesno povezane tudi barve, ki jih žalujoči nosijo na pogrebih in v času po smrti bližnjega. V krščanskih deželah za barvo žalovanja velja črna.

Žalovanje je na različnih koncih sveta različnih barv

V vzhodni Aziji se na pogrebih tradicionalno nosi belo barvo, ki je tudi barva reinkarnacije, v južnem delu Afrike nosijo rdečo. V Braziliji poleg črne žalujoči nosijo tudi vijoličasto barvo. Vijoličasta velja za barvo poduhovljenosti, poglobljenosti in jo uporabljamo tudi v liturgiji v postnem času ter velikonočnem obredju, ko se spominjamo dogodkov v zvezi s Kristusovo smrtjo.

V zahodnem svetu kot prevladujočo barvo žalovanja nosimo črno. Ta tradicija izhaja iz rimskih časov in se je v vseh stoletjih pozneje samo še utrdila. Tudi sociološko gledano z nošenjem črne sporočamo okolici, da žalujemo. Črna je namreč mešanica vseh barv ob hkratni odsotnosti svetlobe.

Črna oblačila niso merilo, kako močno ali koliko časa žalujemo

V preteklosti so veljala precej stroga, četudi nenapisana pravila, koliko časa morajo žalujoči nositi črno. Za vdove je veljalo, da morajo biti povsem v črnem najmanj eno leto po smrti moža. Starejša populacija, še posebej na podeželju, se tega pravila še vedno spominja in nekateri se tega še vedno držijo.

Foto: Syda Productions / Shutterstock

Danes se lahko vsak sam odloči, koliko časa, če sploh, bo nosil črnino. Oblačila seveda niso merilo za to, kako močno kdo žaluje.

Na pogrebu izrazimo spoštovanje s temnimi oblačili

Ko gremo na pogreb, je vsekakor prav, da pokojnemu izrazimo spoštovanje tudi z izbiro primernih oblačil in dodatkov. Če smo s pokojnikom v ožjem sorodstvu, potem naj bodo naša oblačila vsekakor temna, naj bo to črna, temnomodra, sprejemljiva je tudi temnosiva barva. Tudi za druge velja, naj se oblečejo umirjeno, nevpadljivo – pogreb ni priložnost za stilske eksperimente ali za vzbujanje pozornosti na tak ali drugačen način. Zato se načeloma odrečemo svetlim in živahnim barvam ter vzorcem.

Prav tako se odsvetuje vpadljiv nakit ali nakit, ki bi lahko med obredom povzročal hrup. Enako velja za čevlje, v katerih je težko hoditi, saj si zagotovo ne želite sredi pogreba narediti scene, ko bi se spotaknili zaradi previsokih pet. Za otroke ni nujno, da so v črnem, jih pa oblečemo v umirjene barve in nekoliko bolj formalno kot recimo za na igrišče.

Tudi odrasli naj kavbojke in športna obuvala pustijo doma, kot tudi trenirke in oblačila za v telovadnico. Prav tako ni primerno, da bi ženske na pogrebih nosile preveč izzivalna oblačila, saj je pogreb dogodek, kjer se izraža spoštovanje in se žaluje.

Vir: Aleteia

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius