Glasilo 40 Oktober 2021

Glasilo

BO LEVI RAZBOJNIK V NEBESIH?

Običajno slišimo humanistično opravičevanje samega sebe »Ja saj smo vsi grešni in to je v človeški naravi«. Prav tako slišimo moralistično opravičevanje »Ja moramo biti boljši, saj nam bo Bog pomagal« Kako nam bo Bog pomagal? Njegov edinorojeni Sin je prišel na zemljo, da je prevzel vse grehe sveta nase. V Jezusu je odrešenje sveta. Mi sploh ne omenjamo naših grehov, nikakor ne opozarjamo drug drugega na napake, na naše grehe, smo egoisti in privoščimo drug drugemu slabo. Da ne govorim, da mi sami zase najbolje vemo, kako in kaj. Vendar je greh kot mlinski kamen, ki nas vleče na dno morja in nam ne bo dovolil k večnemu življenju. Se spomnite dveh hudodelca, ki sta bila križana skupaj z Jezusom? In levi razbojnik pravi In midva po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni storil nič hudega.« In govoril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!«  (Lk 23,41-42).

In Jezus mi je rekel: Resnično povem ti danes, z menoj boš v Raju. Naj vas spomnim, da smo govorili, da Jezus v Petek ni bil v Raju ampak je ležal v grobu. In levi razbojnik tudi še danes ni v Raju. Mogoče bi kdo pomislil, da se je toliko časa »očiščeval v vicah«, da je verjetno »zlezel v Raj«. Ni, ker Bog ni ustvaril vic, niti ne obstajajo. A o tem smo že govorili. Postavil bi drugo vprašanje: Ali bo levi razbojnik vzet v Nebesa ob Drugem Jezusovem prihodu? Vedeti morate, da takratni razbojniki niso nekoga le oropali ampak ga tudi pokončali, ali pa so pri tem sodelovali. Logičen odgovor našega vprašanja bi bil NE. Vendar levi razbojnik prizna svojo krivico in svoj greh in se kesa. Nič drugega ne more. Obenem pravično odgovori za Jezusa, da ni storil nič hudega, da je brez greha. Spozna, da je Jezus Božji Sin po krivici obsojen. Mogoče je celo slišal kakšen Njegov govor ali pa je slišal od drugih, ko so govorili o Jezusu. Ker je slišal o Božjem kraljestvu. In Jezus mu je obljubil, da bo v Raju. In kaj takšnega je levi razbojnik naredil tam pribit na križ, da bo lahko v Nebesih? Spoznal je svoj greh, se ga je pokesal, hudo mu je bilo zato, ker je grešil in ne le zato, ker je bil pribit na križ. Jezusa je priznal za Gospoda, za Boga.

Spomnimo se Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni (Jn 14,6). Razbojnik se je na križu spreobrnil. Kesal in sramoval se je svojega značaja. In Jezus je videl spreobrnitev v njegovem srcu. In to je zanj tisti trenutek zadoščalo, da bo v Nebesih. Namenoma sem rekel »zanj in tisti trenutek«. Ker ko dovolimo, da Bog gradi Jezusov značaj v nas je to proces, pri katerem moramo ves čas sodelovati. Danes smo mogoče imeli Jezusov značaj, vprašanje je, kaj bo jutri. Vprašajmo se ali smo boljši od tega razbojnika? Mogoče nismo tako nizko na družbeni lestvici. Ampak ali priznavamo svoje grehe, ali se jih kesamo, ali nama je žal, da smo grešili in da smo s svojim grehom pripomogli h križanju našega Gospoda Jezusa Kristusa? In ravno od Njega pričakujemo, da nas bo rešil? In pričakujemo, da nas bo opral greha? Ja, če bomo izročali svoje grehe, se jih kesali in nam bo žal, da smo grešili, jih nas bo Jezus očiščeval, dokler je še v Nebesnem svetišču.

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 10.10. do 17.10.2021)

 

NED

10.10 Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 V DOBER NAMEN;  2.+ RAZBORŠEK Ivan
Izlake Ob 10.00 + Stare starše RAZPOTNIK, KLJUČEVŠEK
2. + TURNŠEK Leopolda (obl)
PON 11.10. Čemšenik Ob 18.00 + POLC Janez
TOR 12.10. Izlake Ob 18.00 + JUVAN Majda, sorodniki;  2.+ PIKELJ Jože
2.+ PRAŠNIKAR Frančiška
SRE 13.10 Čemšenik Ob 18.00 + VETERŠEK (Vrhe);  2.+PUSTOTNIK Marija
ČET 14.10 Čemšenik Ob 18.00 + GROBLJAR Franc Rafael;  2.+ ARH Slavka
Šemnik Ob 19.00 + ZOREC Mirko (obl); 2.+ JUVAN Pavla
PET 15.10. Čemšenik Ob 18.00 + OCVIRK Jože (obl);  2.+ KREŽE Ivan
Izlake Ob 19.00 + SKRINJAR Marinka (obl); 2.+ ROTAR Jernej
2.+ SKRINJAR Marija
SOB 16.10. Čemšenik Ob 19.00 + ŠERAK Jože, Ivanka;  2.+ RAVNIKAR
NED 17.10. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + PLAZNIKOVI, MINKUČEVI;
2. V zahvalo in čast Roženvenski Materi Božji
Izlake Ob 10.00 + MLINARIČ Rezka (obl), sorodniki

OBVESTILA

*V nedeljo, 24.10. je misijonska nedelja, dar pri maši namenjen za misijonarje, povabljeni k darežljivosti. Boglonaj.

*V soboto, 30.10. pešromanje na VIŠARJE, zainteresirani, naj to sporočijo župniku, zaradi organizacije prevoza in drugih stvari, povezanih z romanjem. Načelno odhod avtobusa iz Izlak v zgodnjih jutranjih urah.

*Mesec Oktober je posvečen posebej rožnemu vencu, povabljeni, da se vzame čas za to čudovito molitev, tako v družini, kot posamezno.

*Mesec November se bliža, lahko že daste za molitev »Očenašev« za rajne (pokojne), ko se moli za vse rajne iz naših družin, sorodnikov, bližnjih, …

*KRST – Po dogovoru, pokličite župnika.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

DOBRA DELA: +Kreže Ivan: 2M in dar za cerkev(namesto sedmine)- sin Jani z družino; 1M- Kajbičevi iz Raven; 1M- Kajbičevi iz Ločice 1; 2M in dar za cerkev- Robavsovi; 1M- Janez Gros; 1M in dar za cerkev- sestra Tilka; 1M in dar za cerkev- Zupan; dar za cerkev- družina Jarc; 1M- Psarmovi; dar za cerkev- Bokal Ani; 1M- Medvešček Franc; dar za cerkev- Matko Tine z družino;  1M- Martinčič Stane

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius