Glasilo 37 September 2022

Farno glasilo

TEPTANJE BOŽJEGA IMENA

Bog ima intimno vez z nami. »Za Gospodom, svojim Bogom, hôdite in Njega se bojte; Njegove zapovedi izpolnjujte, Njegov glas poslušajte, Njemu služite in Njega se držite!« (5Mz 13:5) Vidite vse sopomenke tukaj? Bati se Boga pomeni hoditi z Njim, izpolnjevati Njegove zapovedi, ubogati Njegov glas, služiti Mu in držati se Njega. Ta izraz ‘Njega se držati’ se uporablja v Ponovljenem zakonu, kadar govori o moškemu, ki zapusti očeta in mater in se pridruži svoji ženi in se ‘drži ob njej’. Z drugimi besedami, to je intimna povezanost. Po Bibliji, postaneta eno. Ista beseda se uporabi v Psalmi Ps 102:4, kjer govori o kosteh, ki se držijo kože.

Uporabi se prav tako tudi v Ps 137:6 kjer govori, kako naj se jezik prime neba. Z drugimi besedami, to je intimna povezanost. To je spajanje v eno, tudi Bog reče: ‘To pomeni bati se Boga. Pomeni držati se Boga.’ Bati se Boga vključuje spoštovanje do Božjega svetega imena. 5Mz 28:58-59, tukaj Bog opozarja Izrael o nujnosti čaščenja Njegovega svetega imena, ker je odraz Njegovega značaja. Kadar teptaš Božje ime pravzaprav teptaš Njegov značaj. Če ne boš pazil, da boš natančno izpolnjeval vse besede te postave (Božjega Zakona, to je 10 Božjih zapovedi), ki so zapisane v tej knjigi, Sveto pismo, da bi se bal tega strašnega in svetega imena Gospoda, svojega Boga, bo Gospod tebe in tvoj zarod udaril z izrednimi nadlogami, to je z velikimi in dolgotrajnimi nadlogami in s hudimi in dolgotrajnimi boleznimi. (5Mz 28:58-59)

Opazite, da Bog pričakuje da se mi bojimo Njegovega strašnega in svetega imena, in Njegovo sveto ime je Gospod, tvoj Bog. Psalmi Ps 111:9 prav tako govori o spoštovanju Božjega svetega imena. Z drugimi besedami, ne smemo po nepotrebnem ponavljati Božjega imena, ni treba da nam je v navadi ponavljati Njegovo sveto ime! »Svojemu ljudstvu je poslal Odrešitev, na veke, za vedno je zapovedal svojo zavezo: sveto in častitljivo je Njegovo ime.« (Ps 111:9) In seveda, vsi vemo da tretja zapoved v Eksodus 2Mz 20:7 pravi: Ne izgovarjaj po nemarnem imena Gospoda, svojega Boga, kajti Gospod ne bo pustil brez kazni tistega, ki po nemarnem izgovarja njegovo ime!

In seveda, to je vse povezano z Božjo molitvijo, kjer Jezus v Evangelij po Mateju Mt 6:9 pravi: ‘Posvečeno bodi tvoje ime’. Beseda sveto pomeni posvečeno je Tvoje ime. Tvoje ime je sveto. Mislim da bi Hollywoodu zelo dobro koristilo, če bi poslušal to. Ker v filmih, ki jih proizvajajo mediji, Božje ime nenehno nemarno uporabljajo. Ne samo to, tudi mi to pogosto delamo, kot kristjani, kadar uporabljamo besede za opis Jezusa ali Boga. Judje sploh niso izgovarjali Božjega svetega imena. Ker je bilo tako veličastno, da so ga samo pisali, nikoli ga niso izgovarjali, ker je bilo ime tako sveto in veličastno in vzvišeno. Kolikokrat ponavljamo Božje ime v naših molitvah, v pogovorih brez da bi upoštevali vzvišenost, veličino in vsemogočen pomen svetega Božjega imena!?

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 18.9. do 25.9.2022)

NED 18.9. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + Miran, Ivanka SUŠA, Andreja GROBLJAR
+ Janez POLC, TINČKOVE, POLČEVE
Izlake Ob 10.00 PO NAMENU
PON 19.9. Čemšenik Ob 18.00 + LAZAR (Dobrljevo); 2.+ ŠTEHARNIK Frančiška
TOR 20.9. Izlake Ob 18.00 + URBANIJA Simon (7.dan)
SRE 21.9. Podlipovica Ob 18.00 + GRABNAR Karolina (7.dan);
Čemšenik Ob 19.00 + Vencelj ZUPAN (obl), JELŠEVAR, ZUPAN
2.+ ROZINA Leopold;  + NOVAK Stanislav
ČET 22.9. Čemšenik Ob 18.00 + Jože, Ivana ŠERAK, sorodniki
2.+ KAJBIČ Jožef;  + KAJBIČ Leopold
Podlipovica Ob 19.00 + ŠTENDLER Friderik in v dober namen
2.+ SEŠLAR Marija (r.Zupan), SEŠLAR Marija (r.Gorišek), in zahvala za vse darove, milosti
PET 23.9. Izlake Ob 7.30 PO NAMENU
SOB 24.9. Čemšenik Ob 19.00 + MATKO Jože (obl), brat Ivan;  2.+ KOVAČ Jože
2. + STRNIŠNIK Valentin (obl)
NED 25.9. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + starše Justi, Stanko KAJBIČ, brate
Izlake Ob 10.00 ZA ZDRAVJE

OBVESTILA

*Srečanje mladine- Čemšenik v soboto (24.9.) po maši. Mladi vabljeni.

*Za krst otroka, se obrnite na župnika, in se bomo dogovorili za datum krsta in za pripravo na krst.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

DOBRA DELA: +Kralj Roman: 2M in dar za cerkev- žena Olga; dar za cerkev- otroci; 2M in dar za cerkev- sin David z družino; 2M- člani ŽPS; 2M- družina Ravnikar; 2M- družina Ključevšek; dar za cerkev- Lavričevi; 1M- Tone, Nevia Adamlje; 1M- Razboršek Angela; 1M- družina Dacar (Litija); 2M- sestre ambulante Kralj; 2M- Marija z hčerami; 1M- Kajbič Polde z družino; 2M- Danica, Vesna Kajbič; 1M- Kosin Pavla, Gregor; 10M- otroci, vnuki; 1M- Vida Arnšek (Krašna); 2M- družina Bavdaž; dar za cerkev- Vidmar Janez, Julči; 1M- družina Kolenc (Čemšenik); dar za cerkev- Arh Jože, Slavka; 2M- družina Zajc (Prevoje); 3M- Klopčič Maja, Vesna, Tadej; dar za cerkev- Jenko Franc, Hilda; 2M- Marija Lebar; 1M- Darka Kos; 1M- Ravnikar Ivan (Sp.Izlake); dar za cerkev- družina Ševerkar (Loke)2M- družina Zupan; 1M- Razpotnik Matjaž; 1M- družina Celestina; 1M in dar za cerkev- Turnšek Pavli z družino; 2M- družina Turnšek (Sp. Izlake); 1M in dar za cerkev- Zdravko;  1M- Turnšrk Natalija; 1M- Tonja, Peter Razpotnik; 1M- Arhovi (Sp.IzlakeI; 1M in dar za cerkev- brat Jožef z ženo Elko; 1M- Danica, Tine Kralj iz Mlinš; dar za cerkev- Kovačevi iz Gamberka; 1M- Ivančev Monika; 2M- Zupanovi, Grilovi (Čemšenik); 2M- Eli, Zvone, Nizi Urbančič; 1M- cerkveni pevci; 1M- GrižaRJEVI; 1M in dar za cerkev- Miklavčičevi

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius