Glasilo 32 Avgust 2022

Farno glasilo

ČAS BOŽJE SODBE (II. del)

Kot smo zadnjič lahko brali v 2 Kor 5,10 vidimo, da se bomo vsi pojavili pred Kristusovim sodnim stolom. Stekel bo ugotovitveni postopek na osnovi dokazov. Opazimo lahko, da se nas bo vzelo pod drobnogled, saj bo pomembna vsaka beseda, ki jo bomo izrekli malomarno. Povem pa vam: Za vsako prazno besedo, ki jo ljudje izgovorijo, bodo dajali odgovor na sodni dan. Po svojih besedah boš namreč opravičen in po svojih besedah boš obsojen. (Mt 12:36-37). Prav tako bo pod drobnogledom tudi vsako naše dejanje tudi prikrito, znano le nam. Bog namreč pripelje pred sodbo vsako dejanje, tudi vsako zakrito, naj bo dobro ali húdo (Prd 12:14).

Vidimo lahko, da se nas bo zelo podrobno presojalo, kakšni smo. Seveda pa so za ves postopek potrebni dokazi. In odprle so se knjige. Odprla pa se je tudi druga knjiga: knjiga življenja. Umrli so bili sojeni po tem, kar je bilo napisano v knjigah, po svojih delih (Raz 20:12-13). Opazimo lahko, da se ob sodbi odpre knjiga življenja, kjer je zapisano naše ime, če smo pravični. Seveda mora biti ugotovljeno ali smo upravičeno ostali zapisani v knjigi življenja, po presoji našega celotnega življenja. Te ugotovitve izhajajo iz knjig (množina). V knjigah je zapisano vse naše življenje. Videl sem: Takrat so bili povzdignjeni prestoli in Staroletni se je usedel. Njegovo oblačilo je bilo belo kakor sneg in lasje na njegovi glavi kakor čista volna. Njegov prestol so bili ognjeni plameni in njegova kolesa goreč ogenj. Ognjena reka je tekla in se izlivala pred njim. Tisočkrat tisoči so mu stregli in desettisočkrat desettisoči so stali pred njim. Sodni dvor je sedel in knjige so se odprle (Dan 7:9-10).

Knjige (množina) so zaradi lažje predstave, kot posnetki našega življenja, ki se pregledajo Na osnovi tega se nas uvrsti ali med pravične ali med krivične. Če bomo med pravičnimi, bomo ostali zapisani v knjigi življenja. Tisti ki zmaga, on bo oblečen v bela oblačila. Njegovega imena ne bom izbrisal iz knjige življenja, ampak ga bom priznal pred svojim Očetom in pred njegovimi angeli (Raz 3:5). Tako kot na sodišču imamo sodnika, zagovornika, tožnika in poroto. Nato mi je pokazal Ješúa, vélikega duhovnika. Stal je pred Gospodovim angelom, na njegovi desni pa je stal satan, da bi ga tožil (Zah 3:1). Satan nas bo za vsak naš prestopek, ki ga nismo izročili v molitvi Jezusu obtoževal in dokazoval, da smo njegova last, da smo krivični. Če imamo greh nad seboj, nas bremeni še nekaj. Vse glede nas se bo presojalo in primerjalo preko postave svobode. Tako govorite in delajte: kot tisti, ki bodo sojeni po postavi svobode (Jak 2:12 ).

Mnogi razmišljajo, da ne grešijo. Vendar Pismo opozarja: Ni pravičnega, niti enega (Rim 3:10). Kajti noben človek se ne bo opravičil pred njim z deli postave, kajti postava nam le omogoča, da spoznamo greh (Rim 3:20). Saj so vsi grešili in so brez Božje slave (Rim 3:23). Plačilo za greh je namreč smrt (Rim 3:20). Navedbe iz Svetega pisma nam ne vlivajo veliko upanja, da bi se znašli na strani pravičnih. Milo rečeno smo v brezizhodni situaciji, v slepi ulici. Ali čutimo težo greha in njegov pomen? Kako smo lahko pravični?

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 14.8. do 21.8.2022)

NED 14.8. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + POLC;
Izlake Ob 10.00 + VIDMAR Alojz (obl), starše, KLOPČIČEVE
PON 15.8. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + RAVNIKAR Leopold, RAVNIKAR;
2.+ RAVNIKAR Franci; + ROBAVS, sorodniki;
2.+ JUVAN, sestra Ivanka;
2.+ Karel (obl), sin Janez ZUPAN; ZUPANOVE
Izlake Ob 10.00 + Marija, Anton, Marjan, Tone RAZPOTNIK
TOR 16.8. Čemšenik Ob 19.00 + DRNOVŠEK Franc (obl); 2.+ NOVAK Stanislav
2.+ ŠTEHARNIK Frančiška; + KOVAČ Jože
SRE 17.8. Izlake Ob 18.00 V DOBER NAMEN; 2.+ KRALJ Roman
2.+ URBANČIČ Dionizij
ČET 18.8. Izlake Ob 7.30 PO NAMENU
PET 19.8 Podlipovica Ob 19.00 + LEBAR Tanja, Luka, Janez; 2.+ LEBAR Janez
2.+ PRAŠNIKAR Jožko
2.+ Mali Ivan (obl), Žani; Angela, sorodniki
SOB 20.8. Čemšenik Ob 19.00 + Slavka, Stane ARH;  2.+ ZUPAN Viktor;
2.+ ROZINA Leopold; + RAZBORŠEK Ivan
NED 21.8 Izlake Ob 7.00 + JOGER Bernard
Čemšenik Ob 8.30 ZA FARANE ČEMŠENIKA, IZLAK;
2.+ Ana, Jože (obl) GROBLJAR (Znojile)
Izlake Ob 10.00 + RAZPOTNIK Alojz (obl), star. SKOK, RAZPOTNIK

OBVESTILA

*Za Veliki Šmaren bodo maše kot ob nedeljah.

*Za Veliki Šmaren, 15.8.2022 bomo obiskali cerkev Marijinega Vnebovzetja v Muljavi. Ogledali si bomo tudi Jurčičevo domačijo. Odhod iz Izlak ob 12.00  uri izpred osnovne sole. Organizirano bo tudi kosilo, za dobro družbo bomo poskrbeli sami. Vabljeni!
PRIJAVE ZBIRA G. ŽUPNIK IN MARTA KAJBIČ –  KLIČITE 040 338 850.

*V soboto 20.8. bo v Čemšeniku ob 18.45, molitvenih 15 za župnijo. Vabljeni.

*Za krst otroka, se obrnite na župnika, in se bomo dogovorili za datum krsta in za pripravo na krst.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius