Glasilo 3 Januar 2022

Oznanila

ŽALOSTNA ZGODBA

Ostanimo še v času preroka Ezekiela. Govorili smo že, da so to bili časi, ko je človek odrinil Boga stran od sebe. Zagotovo se spomnite, kaj se je zgodilo, ko je Mojzes bil z Gospodom na Sinaju. Samo 40 dni je bilo potrebno naredili so si ulito tele, se mu priklanjali, mu darovali in rekli: ›To so tvoji bogovi, Izrael, ki so te izpeljali iz egiptovske dežele! (2 Mz 32,8). In Bog jih je želel pokončati. Enako situacijo vidimo v času preroka Ezekiela. Približajte se, izvrševalci kazni nad mestom, vsak s svojim uničevalnim orožjem v roki! In glej, šest mož je prišlo po poti od Gornjih vrat, ki gledajo proti severu, vsak s svojim pokončevalnim orožjem v roki. Sredi med njimi je bil mož v platnenem oblačilu in s pisarsko pripravo ob ledjih. Prišli so in se postavili poleg bronastega oltarja (Ez 9,1-2).

Da so prišli iz severne strani pomeni, da prihajajo od Boga, število sedem je božje število in platneno oblačilo pomeni pravičnost, Jezusa. Možu v platnenem oblačilu Bog da ukaz Pojdi po sredi mesta, po sredi Jeruzalema, in zaznamuj črko tav na čelo možem, ki vzdihujejo in žalujejo zavoljo vseh gnusob, ki se dogajajo v njegovi sredi (Ez 9,4) ali drugače označi pravične. Za čelom imamo svoje misli, razum in duhovni center. In mož v platnenem oblačilu ni pisal tako, da bi to videl človek s svojim očesom. Pisar je dal na čelo božji nevidni pečat. Preostalim šestim možem Bog zapove Pojdite za njim skozi mesto in pobijajte! Vaše oko naj se ne usmili, ne prizanašajte! Starce, mladeniče in mladenke, otroke in žene pobijte in pokončajte! Ne dotikajte pa se nikogar, ki ima na sebi tav! (Ez 9, 5-6). In Bog jim je zaklical Začnite pri mojem svetišču! (Ez 9,6).

Vem, da verjetno vsem vam vsebina ni všeč, boste rekli, da je krvava in neprimerna, da jo berejo otroci. Mogoče bo kdo rekel »To ni naš Bog? Naš Bog je ljubezen!« Mogoče se kdo obregne, da Stara zaveza ne velja za nas, da je bila napisana samo za Jude. Verjemite, da ne uživam v nekakšnih šokantnih sporočilih. Tudi meni vsebina ni všeč, še posebej iz nekega drugega zornega kota. Kot smo se verjetno zgrozili nad ubijalskim pohodom oseb, ki jih je poslal sam Bog, tako bi se morali zgroziti nad izvrševanjem sporočila. Kakšnega sporočila? Zakaj je Bog to naredil? Ali drugače Zakaj je Jezus to naredil? Mar ne veruješ, da sem jaz v Očetu in Oče v meni? Besed, ki vam jih govorim, ne govorim sam od sebe; ampak Oče, ki ostaja v meni, opravlja svoja dela (Jn 14,10). Vsebina je napisana nam v opomin.

Kaj je privedlo do neljubega dogodka? Poglejte v prejšnje glasilo. Raje kopičimo materialnost, kot bi bili poslušni Bogu in ga častili ter spoštovali Božje zapovedi. Mislimo, da Bog ne vidi, če se zapremo v hišo. Malikujemo in objokujemo druga božanstva in Bogu obračamo hrbet. Ezekiel pravi Ko so tako pobijali, sem ostal le jaz (Ez 9,8). Samo en pravičen v celem mestu! Spomnite se Lota! Časi so pri koncu. Če temu ne verjamete, pomislite, da nas mogoče jutri več ne bo. Odprla pa se je tudi druga knjiga: knjiga življenja. Umrli so bili sojeni po tem, kar je bilo napisano v knjigah, po svojih delih (Raz 20,12). Po delih vere. Bo naše ime zapisano v knjigah?

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 16.1 do 23.1.2022)

NED 16.1. Izlake Ob 7.00 ZA ZDRAVJE
Čemšenik Ob 8.30 ZA FARANE ČEMŠENIKA, IZLAK
Izlake Ob 10.00 + KLANČIŠAR Gizela
Sv.Miklavž Ob 15.00 V čast sv. Antonu za zdravje živine
PON 17.1. Čemšenik Ob 18.00 + KAJBIČ Jožef (30.dan);  2.+ DROBEŽ Karli (obl)
Izlake Ob 19.00 + OBREZA Anton, starše;  2.+ BEBAR Tanja
TOR 18.1. Izlake Ob 18.00 V čast sv.Jožefu v zahvalo in priprošnjo
2. + SKRINJAR Marija
Podlipovica Ob 19.00 + Ferdinand ŠTENDLAR (obl, Anton (obl), Marija URANKAR
SRE 19.1. Podlipovica Ob 19.00 + DOBRAVEC Franc, Albina
ČET 20.1. Izlake Ob 18.00 + starše GOLČNIK;   2.+ PRAŠNIKAR Frančiška
Pet 21.1. Podlipovica Ob 18.00 + ZAJC Franc, Pepca
Šemnik Ob 19.00 + VOZELJ Marija, Alojz, sorodnike
SOB 22.1. Čemšenik Ob 19.00 + STRMLJAN Vera;   2.+ POLC Janez
NED 23.1. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + MARČUN Marija, Anton (obl), sorodnike
Izlake Ob 10.00 + RAZPOTNIK Neža, Peter, Irma, HROVAT Lojze
+ KLANČIŠAR Gizela
Sv. Primož Ob 15.00 V čast sv. Antonu za zdravje živine

OBVESTILA

*Licitacija krač in drugih mesnin: V nedeljo 16.1. pri sv. Miklavžu ob 15h; V nedeljo 23.1. pri sv. Primožu ob 15h. Povabljeni k darovanju krač, drugih mesnin in k licitaciji.

*KRSTNA nedelja v februarju, 6.2. na Izlakah, priprava na krst v torek 1.2. ob 19 h v župnišču. (Za krst otroka: dogovor z župnikom tako na Izlakah ali v Čemšeniku).

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

DOBRA DELA: + KAJBIČ Jožef: 1M in dar za cerkev- brat Polde z družino (v prejšnjem Glasilu je izpadlo, se opravičujem za nastalo napako).

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius