Glasilo 20 Maj 2022

Farno glasilo

NEVEDNOST

Nekajkrat sem prisostvoval pogovoru, da je bolje o veri čim manj ali nič vedeti, ali se narediti neumne in nam bo oproščeno iz nevednosti. Za take bi bilo bolje, če ne bi spoznali poti pravičnosti, kakor pa da so jo spoznali, a so se kljub temu obrnili proč od svete zapovedi, ki jim je bila izročena (2 Pt 2,21). Zveni zgornji trditvi v prid. Vendar kaj bi bilo s tistimi, ki nebi vedeli o poti pravičnosti? Menite, da je sprenevedanje pot? Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni (Jn 14,6).

Jezus je jasen. In če pomislimo, da je nekdo skoraj rešen še vedno ni. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodel (Jn 14,21). Če se nam Bog razodeva, nam razjasni principe, kaj od nas pričakuje. In obljubil je, da če se bomo držali Njegovih zapovedi, da nam bo oznanil, kaj od nas pričakuje. Pogoj je seveda, da držimo zapovedi. Zavedati se moramo, da nam samo Bog lahko da moč, da se bomo držali Njegovih zapovedi. Precej obremenilen je naslednji verz Kdor pravi: »Poznam ga,« pa se njegovih zapovedi ne drži, je lažnivec in v njem ni resnice (1 Jn 2,4).

Ne moremo reči, da je Jezus naš Bog, če se ne držimo Njegovih zapovedi. Koga bi lahko zmedlo, ko apostol Pavel pravi po milosti ste bili namreč odrešeni (Ef 2,5), da to pomeni, da nam ni potrebno upoštevati zakona, da je razveljavljen, celo pribit na križ. Mi se lahko Božjih zapovedi držimo samo zaradi Božje milosti, zaradi vere, ki je Božji dar Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil (Ef 2,8). S svojimi napori v veri ne zmoremo ničesar. Da je zadeva zelo resna lahko beremo bojujte se za vero, ki je bila svetim izročena enkrat za vselej. Prikradlo se je namreč nekaj ljudi, ki so bili že davno zapisani tej obsodbi. To so brezbožneži, ki sprevračajo v razuzdanost milost našega Boga in zanikujejo našega edinega Gospodarja in Gospoda Jezusa Kristusa (Jud 1,3,-4).

Med nami so ljudje, ki Božjo milost sprevračajo v razuzdanost. In kako bomo razpoznali, kdaj se to dogaja, če se ne bomo oprli na Božjo besedo? Kot primer bi izpostavil Kano Galilejsko in svatbo, kjer je Jezus naredil prvi čudež, ko je spremenil vodo v vino. Mnogi bodo rekli, da je s tem Jezus povedal, da lahko pijemo vino, da lahko pijemo alkohol. Vendar, če pozorno beremo vsebino, bomo videli, da je bila voda, ki jo je Jezus uporabil v kamnitih vrčih, v posodah namenjene za obredno čiščenje, kjer so si prali roke in noge. Jezus je uporabil te kamnite vrče napolnjene z vodo, ki jo je pretvoril v vino (to ni bilo vino z alkoholom, ker vino dobimo s fermentacijo, z vrenjem kvasovk, kvas pa predstavlja greh, ampak grozdni sok). In to vino je predstavljalo Njegovo kri. Jezus je s tem povedal, da bo prišlo do bolj vzvišenega čiščenja, kot pa je čiščenje z vodo. In če ne boste sodelovali pri tem, ne boste imeli deleža z Jezusom. Vemo, da so kamniti vrči lahko držali 800 litrov vode. Zakaj bi Jezus na koncu svatbe spremenil tolikšno količino vode v vino?

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 15.5. do 22.5.2022)

NED 15.5. Izlake Ob 6.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + NOVAK Stanislav (30.dan)
Izlake Ob 10.00 + Jože KLJUČEVŠEK (obl);  2.+KLOPČIČ Milan
PON 16.5. Čemšenik Ob 18.00 + starše (obl), ostale KUDROVE
2. + ROZINA Leopold
TOR 17.5. Podlipovica Ob 9.00 ZA VSE ŽTRVE MED IN PO II.SVETOVNI VOJNI
Izlake Ob 18.00 + NOVAK Nace (30.dan);  2.+ PIKELJ Jože
Čemšenik Ob 19.00 + KRELOVE;   2.+ ŠTEHARNIK Frančiška
SRE 18.5. Izlake Ob 19.00 + VIDMAR Ljudmila (7.dan)
ČET 19.5. Čemšenik Ob 18.00 + RAZBORŠEK Ivan (obl);  2.+ MATKO Ivan
Šemnik Ob 19.00 MATERI BOŽJI ZA VARSTVO DRUŽINE
PET 20.5. Podlipovica Ob 18.00 + PRAŠNIKAR Jožko (7.dan);   2.+ LEBAR Janez
Izlake Ob 19.00 + Franc, star.SMRKOLJ, Filip star.POVIRK
2.+ SKRINJAR Marija
SOB 21.5. Izlake Ob 18.00 + TURNŠEK Jernej;  2.+ SMRKOLJ Jože
Čemšenik Ob 19.00 + KALOVŠEK Karel (obl);  2.+ KAJBIČ Jožef
NED 22.5. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + ZUPAN Ivana (obl), Franc, Branko
2.+ KAJBIČ Leopold
Izlake Ob 10.00 BRVAR Evgen (obl), Štefka
2.+ PRAŠNIKAR Frančiška (obl), Jakob.
Sv. Lenart Ob 15.00 PO NAMENU IN ZA SOSESKO

OBVESTILA

*V torek, 17.5. je krajevni praznik. Maša za vse žrtve med in po II. Svetovni vojni v Podlipovici ob 9h. Ob 10 h proslava v Orehovici.

*V nedeljo, 22.5. je maša pri sv. Lenartu ob 15.h.

*Priprava na krst v Čemšeniku v ponedeljek 23.5. po večerni maši (ob 18.30); Krst v nedeljo 29.5. med sveto mašo v Čemšeniku.

*Maša pri sv. Primožu bo v nedeljo, 29.5 ob 16 h. Vabljeni.

*V soboto, 28.5. je pešromaje iz Šentgotarda k Novi Štifti. Maša v Šentgotardu ob 7 h zjutraj.

*Za krst otroka, vse v dogovoru z župnikom.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius