Glasilo 19 Maj 2022

Farno glasilo

SMO JEZUSOVI?

Preko Božjega zakona vidimo, kdaj naredimo greh, ker je greh kršitev Božjega zakona. Vsaka vlada ima svoj pravosodni sistem, po katerem presoja , kaj je prav in kaj ne. Podobno je pri Bogu. Človek pa, ki pozorno motri popolno postavo svobode in vztraja in ne postane pozabljiv poslušalec, temveč njen dejaven uresničevalec, bo blažen v svojem delovanju (Jak 1,25). Ljudje moramo biti poslušni. Če pa ste pristranski, delate greh in postava vas razkriva kot kršilce postave (Jak 2, 9). Kdor se namreč drži vse postave, krši pa eno zapoved, je kriv za kršitev vseh. Kajti tisti, ki je rekel: Ne prešuštvuj! je rekel tudi: Ne ubijaj! Če torej ne prešuštvuješ, ubijaš pa, si postal kršilec postave. Tako govorite in delajte: kot tisti, ki bodo sojeni po postavi svobode. (Jak 2, 9-12).

Vidimo, da je govora o desetih Božjih zapovedih. Poglejmo primer Satana. Če poželimo nekaj, kot je npr. Satan poželel Božji prestol, kršimo deseto zapoved. In če želimo biti na Božjem mestu, to pomeni, da želimo sebe postaviti na prvo mesto kršimo prvo zapoved 2 Mz 20 (Ne imej drugih Bogov razen mene). Vendar je to neke vrste malikovalstvo, s čemer kršimo drugo zapoved (Ne delaj si rezane podobe) in kršimo tudi tretjo zapoved (Ne izgovarjaj po nemarnem imena Gospoda). S tem pa bomo prav tako nasprotovali Božji avtoriteti in kršili četrto zapoved. Po Jezusu Kristusu je vse ustvarjeno in Jezus je tisti, ki je takrat ustvaril Luciferja s čemer krši tudi peto zapoved (Spoštuj Očeta in mater). Hudič je ubil Jezusa na Križu, s čemer je kršil šesto zapoved (Ne ubijaj!). Hudič je naredil tudi duhovno prešuštvo in s tem prekršil sedmo zapoved. Prav tako je kradljivec in lažnivec, s čemer je prekršil tako osmo kot tudi deveto zapoved. In s tem je prekršil vseh deset zapovedi. Vendar ne bodimo sodniki, kot so bili farizeji!

Bratje, ne govorite drug proti drugemu! Kdor govori proti bratu ali svojega brata obsoja, obrekuje postavo in obsoja postavo. Če pa obsojaš postavo, nisi uresničevalec postave, ampak sodnik. Zakonodajalec in sodnik je eden, tisti, ki lahko reši in pogubi. Kdo pa si ti, ki obsojaš bližnjega? (Jak 4,11-12). S tem, ko obsojamo postavo, kršimo Božji zakon. Zato je bolje, da prepustimo sodbo Bogu. In Bog bo začel sodbo od svoje hiše. Nastopa namreč čas, da se sodba začne v Božji hiši. Če pa se začne najprej pri nas, kakšen bo šele konec tistih, ki se ne pokoravajo Božjemu evangeliju! In če se pravični komaj reši, kje se bo pokazal brezbožnež in grešnik? (1 Pet 4, 17). Ali drugače, pazite, ne bodite samovšečni, polni samih sebe in ne mislite, da ste na varni strani. Njegova božanska moč nam je podarila vse, kar je potrebno za življenje in pravo pobožnost, prek spoznanja tistega, ki nas je poklical s svojo slavo in odličnostjo (2 Pt 1,3).

Če smo sprejeli Jezusa, potem moramo imeti spremenjeno življenje. Ne moremo se sklicevati samo na to, da je Jezus plačal za vse in vse Njemu dolgujem in edino, kar moram narediti je, da sem ležeren in brez skrbi. Nismo poklicani samo v slavo, potrebno je imeti Jezusov značaj, pravičnost in vrline. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi (Jn 14,21).

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 8.5. do 15.5.2022)

NED 8.5. Izlake Ob 6.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 Star. Alojzija, Viktor, brat Viki BENKO
Izlake Ob 10.00 ZA PRVOOBHAJANCE
Šemnik Ob 15.00 V DOBER NAMEN
PON 9.5 Čemšenik Ob 18.00 + RAZBORŠEK Ivan;   2.+ POLC Pavla
TOR 10.5. Podlipovica Ob 18.00 + Pepca, Franc ZAJC;   2.+ LEBAR Janez
SRE 11.5. Izlake Ob 19.00 + SMRKOLJ Jože (30.dan);  2.+ SKRINJAR Marija
ČET 12.5. Čemšenik Ob 18.00 + MATKO Ivan (30.dan);  2.+ KAJBIČ Jožef
PET 13.5. Čemšenik Ob 18.00 + ŠTEHARNIK Martin (obl), Frančiška, druž.TREBUŠAK
2. + STOJC Franc (Branko) (7.dan)
SOB 14.5. Čemšenik Ob 19.00 + Vencelj ZUPAN (obl), JELŠEVAR, ZUPAN
2. + KAJBIČ Leopold
NED 15.5. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + NOVAK Stanislav (30.dan)
Izlake Ob 10.00 + Jože KLJUČEVŠEK (obl);  2.+KLOPČIČ Milan

OBVESTILA

*V nedeljo, 8.5. je maša v Šemniku on 15 h, lepo povabljeni.

*V sredo, 11.5. je ŽPS na Izlakah ob 20 h, Člani lepo povabljeni.

*V soboto, 14.5. je po večerni maši v Čemšeniku srečanje ŽPS.

*Za krst otroka, vse v dogovoru z župnikom.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

ZAHVALA: Družina Rotar se vsem prisotnim na četrtkovem koncertu v spomin Nejca zahvaljuje za prostovoljne prispevke, ki so bili namenjeni nastopajočim. Nastopajoči so se prispevkom prijazno odpovedali, zato jih bomo namenili za nov projektor, katerega potrebujemo za potrebe v dvorani Jurjevega doma.

DOBRA DELA: +LEBAR Janez: 1M- družina Ferme; 1M- Kralj Roman, Olga (Sp.Izlake), dar za cerkev- Arh Slavka, Jože; 1M- Lazar vida in Danilo (Podlipovica); 2M- Sešlarjevi; 2M- Kos Darka; 2M- Butja Zlata; 1M- Sešlarjevi (Orehovica); 1M- Jenko Marija; 2M- Vodlan Franc; 6M- Sešlarjevi iz Sevnice; 2M- družina Fartek (Trbovlje);  +STRNIŠNIK Fanči: dar za cerkev v Čemšeniku- Plaznikovi;

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius