Glasilo 11 Marec 2023

Farno glasilo

Kako Bog daje Svetega duha?

Bog želi, da bi svoje molitve neprenehoma usmerjali k njemu. Bog si želi, da smo naravnost tečni v svojih molitvah, da se za vsako malenkost pogovorimo z njim. Jezus je vsako jutro šel, ko je bil na Zemlji, na samotnem kraju in se pogovarjal z Bogom Očetom. Bog Oče ga je pripravljal za dela in ga je napolnil z močjo, da je lahko ta dela tudi opravljal. Jezus jim je tedaj rekel: »Ko boste povzdignili Sina človekovega, boste spoznali, da jaz sem in da ničesar ne delam sam od sebe, ampak govorim to, kar me je naučil Oče (Jn 8: 28). Jezus je res Božji Sin, vendar, ko je bil na Zemlji, se je odrekel svoje božanske moči in nič ni naredil na Zemlji sam od sebe. Vsakodnevno je bil krščen s Svetim Duhom. Učenci so videli, da je Jezus po molitvi ozdravljal ljudi, izganjal demone, delal čudeže. Zato so mu učenci rekli »Gospod, naúči nas moliti, kakor je tudi Janez naučil svoje učence.« (Lk 11:1) Moliti bi se morali tako, kot se je Jakob boril z Jezusom 1 Mz 32:25-33. In v molitvah prosimo Boga. Seveda se nam mnogo molitev ne izpolni. Zakaj? Bog gleda za dobro nas za večnost, kar seveda mi nismo sposobni. In z vztrajnostjo v molitvi nam Bog daje čas, da ugotovimo, kaj mi dejansko potrebujemo za večnost. Kako Bog daje Svetega Duha? Kako Sveti Duh prihaja v naše življenje? Spomnimo se Jezusovega krsta. Sveti Duh se vidno v obliki goloba spusti nad Jezusa. V Apostolskih delih deseto poglavje beremo, da so tudi pogani prejeli Svetega Duha. Spomnili se boste četrtega poglavja Apostolskih del, ko je apostol Peter bil rešen iz zapora s pomočjo Svetega Duha. Ko je Filip pripovedoval Samarijanom, ne vemo, vsega, kar se je dogajalo. Vendar pride Simon prinese denar in je rekel »Dajta tudi meni moč, da bo vsak, na kogar bom položil roke, prejel Svetega Duha!« (Apd 8:19). Spomnite se Ananija, ko je prišel pred apostola Pavla. Zakril je del izkupička iz preračunljivosti in vemo, kaj se je z njim zgodilo. Če pogledamo Kornelija v njegovem domu primer govora v drugih jezikih. Tudi v Efezu so verniki prerokovali in govorili v drugih jezikih. Povedali smo če, da ne gre za nekakšne nerazumljive jezike ampak za jezike bližnjih in daljnih okolijskih narodov. Res je, da so vsi navedeni primeri vidni in lahko rečemo čudežni. Vendar ali lahko pričakujemo vidno delovanje Svetega Duha v naših življenjih? Rad bi izvedel od vas samo tole: ste prejeli Duha zaradi del postave ali zaradi vere v to, kar ste slišali? (Gal 3:2) Prejetje Svetega Duha ni nekakšen postopek, delo, nadnaravni čudež. To je vprašanje vere. To se je zgodilo zato, da bi Abrahamov blagoslov prešel v Kristusu Jezusu k poganom in da bi mi po veri prejeli obljubo Duha (Gal 3:14). Ali danes lahko rečemo, da če ne delamo čudeže , da nimamo Svetega Duha?

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 12.3. do 19.3.2023)

NED 12.3. Izlake Ob 7.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA
Čemšenik Ob 8.30 + Miran (obl), Ivanka SUŠA, Andreja GROBLJAR
2.+ KLOPČIČ Franci (obl), JAKETOVE; + GRAHEK
2.+ GOLČNIK Silva;  + KOVAČ Jože
Izlake Ob 10.00 + KRALJ Roman
PON 13.3. Čemšenik Ob 18.00 ZA ZDRAVJE;  2.+  KLOPČIČ Mici (obl), Vinko
2.+ RAVNIKAR Franci; + NOVAK Stanislav
TOR 14.3. Šemnik Ob 18.00 + ARH Rozka (obl);
SRE 15.3. Čemšenik Ob 18.00 + RAZBORŠEK Štefka (obl);  2. ZA ZDRAVJE
2.+ JUVAN Franc, sin Franci;   + DROLC Ivana
Izlake Ob 19.00 + BORŠTNAR Marija, Anton;  2.+ URBANČIČ Dionizij
2.+ VIDRGAR Slavica
ČET 16.3. Podlipovica Ob 18.00 + LEBAR Tanja (obl), Janez (obl), Luka, stare starše
2.+ PRAŠNIKAR Jožko;
Izlake Ob 19.00 + PIKELJ Jože;   2.+ SMRKOLJ Jože;  + NOVAK Nace
PET 17.3. Čemšenik 0b 18.00 + ZUPAN Alojzija (7.dan);
Šemnik Ob 19.00 + JENKO Jožefa Franc;
SOB 18.3. Čemšenik Ob 19.00 + KAJBIČ Stanko, Justi (obl), brata; 2. ZA ZDRAVJE;
2. + BOKAL Jože (Jesenovo 18); + LAVRIN Rudolf;
NED 19.3. Izlake Ob 7.00 + starše Ivanka, Jože HRIBAR
Čemšenik Ob 8.30 ZA FARANE ČEMŠENIKA, IZLAK;  2.+ KOVAČ Jože;
2.+ GOLČNIK Alojz, Jože, Silva   2.+ REMŠKAR Jože
Izlake Ob 10.00 + KOS Jožefa, Franc;  2.+ BOŽIČ Jožef

OBVESTILA

*Ob postnih petkih bo križev pot tam, kjer bo sveta maša. Povabljeni k tej pobožnosti.

*V nedeljo 12.3. je križev pot ob 15 h – pohodni: od Čemšenika (župnišče) do sv. Primoža; in ob 18 h na Izlakah (v cerkvi)

*V ponedeljek, 13. 3. 2023, ob 17.00 uri v VDC ZASAVJE, vas vabimo, da se nam pridružite na 2. Hospicafe-ju z naslovom Bližina. Naša gostja bo ga. Alenka Veber Rihterjeva, ki nas bo s svojo izkušnjo srečanja in spremljanja svoje dementne mame Francike nagovorila in vzpodbudila k razmišljanju ter odprla kakšno temo.

*Srečanje ŽPS na ravni škofije bo v soboto 18.3. od 9 – 13 h v Ljubljani v Zavodu sv.Stanislava. Člani ŽPS lepo povabljeni.

*V soboto 18.3. srečanje mladine v župnišču na Izlakah ob 20 h.

*Križev pot v nedeljo (19.3.) ob 15 h v Čemšeniku, ob 16 v Podlipovici; povabljeni k križevem potu.

*Blagoslov traktorjev bo 27.4. ob 10h pri sv. Lenartu (Vrhe)

*Za krst otroka, se obrnite na župnika, in se bomo dogovorili za datum krsta in za pripravo na krst.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR:SI56-0430-2000-2980-018

DOBRA DELA: +Kajbič Stanislava: dar za cerkev- Arh Marjana; 1M in dar za cerkev- Kajbič Ivan; 1M i dar za cerkev- Veteršek Jože in Mili; 1M in dar za cerkev- Felicijan Mari; 2M in dar za cerkev- Kajbič Milan; 1M in dar za cerkev- Kajbič Marinka; 1M in dar za cerkev- Kajbič Poldi z družino; 1M in dar za cerkev- Kajbič Dani in Vesna; 1M- Kajbič Borut; 1M Kajbič Aleksandra; 1M- Slavi Kmetič z družino

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius