DRUŽINSKA KATEHEZA ZA 3. VELIKONOČNO NEDELJO

Emavs - kateheza

V tem času se spominjamo Jezusovega vstajenja. Spominjamo se dogodkov, ko se je Jezus srečeval z učenci. Z njimi je jedel, se pogovarjal, jih učil in spodbujal.
Danes bomo z dvema učencema odšli iz Jeruzalema v Emavs. To je bila vasica, kakšnih 60 stadijev oddaljena od Jeruzalema.

Hodili bomo približno 2 uri in 15 minut. Dovolj časa torej za pogovor o dogodkih, ki so še živi v spominu in zbujajo toliko žalosti, saj je Učenik mrtev. Kaj točno se je dogajalo na poti? Preberemo odlomek v Svetem pismu Lk 24,13-35 (besedilo je tudi v prilogi). Lahko si tudi ogledamo film (1. del posnetka):

Kratko obnovimo zgodbo:

Učenca Jezusu pojasnjujeta, kaj strašnega se je dogajalo v Jeruzalemu. Jezus ju posluša. Potem jima razlaga Staro zavezo, da bi razumela. Ko pridejo do hiše, ga povabita k obedu. In takrat ga spoznata po lomljenju kruha. Nemudoma vstaneta in se vrneta v Jeruzalem povedat, da sta videla Gospoda. In ta ni mrtev, temveč ŽIVI!

Pogovor:

  • Najprej poglejmo oba učenca. Kaj se je dogajalo v njunem življenju? Kako sta se počutila preden se jima pridruži Jezus in kako potem, ko sta hodila z Jezusom in poslušala njegove razlage?
  • Sedaj se ozrimo še na Jezusa. Kakšen odnos ima do učencev? Kakšni so bili Jezusovi občutki, ko je spremljal Kleopa in njegovega prijatelja?
  • In še en odrešenjski pogled – kaj se zgodi z učencema po srečanju z Jezusom?

To je razlog velikega veselja. Pa veš, da se prav to srečanje dogaja tudi nam, danes. Kako? Hodimo po poti življenja. Včasih gremo sami, največkrat pa v družbi naše družine, prijateljev, sorodnikov.

  • Pogovor, kako mi kot družina hodimo skupaj. Lahko se vsi pogovarjamo, lahko pa zakonca posebej in otroci posebej. Osredotočimo se na to, kako »hodimo« – drug ob drugem, ali se oviramo, si nagajmo, se prehitevamo, , si pomagamo…. Si delimo svoja občutja, kot sta delila učenca med seboj in potem še z Jezusom. Pomisli na Jezusa, ki vpraša učenca, kaj se pogovarjata in ju pozorno posluša. Ne prekinja njunega poročanja, ne komentira. Kako mi poslušamo drug drugega? Nas zanima zgodba drugega, njegovi občutki, doživljanja? In kaj ob tem mi počnemo? Komentiramo, se morda norčujemo, zasmehujemo? Znamo pozorno poslušati? Tudi učenca sta poslušala Jezusa in njegovo razlago.

Ko hodimo skupaj po poti življenja, k nam pristopa Jezus. Morda ga imamo tudi mi za tujca, ga ne »spoznamo«, kot se je to zgodilo učencema. Pa boste rekli, da to ni res, saj ga nismo videli. Že res, a hodi z nami po ljudeh okrog nas, duhovnikih, katehetih…

  • Kako lahko poslušamo Jezusa? ko beremo Sveto pismo,
  • Kako se z Njim pogovarjamo? ko molimo.
  • Kje se z Njim srečamo na najbolj veličasten način? pri sveti maši. Vnema naša srca, ko razlaga Božjo besedo in lomi Kruh. Tako se pri vsaki maši dogaja Emavs. Božja beseda, ki jo poslušamo v prvem delu svete maše, je to, kar je Jezus razlagal učencema. Evharistija pa je miza, za katero se zberemo in se nam Jezus dá v hrano. Tako je na čudovit način vedno z nami, nas ne zapusti. Nikoli.

Dejavnost (papir, svinčnik, barvice):

Narišite podobo svoje hiše. Vsak izbere svojo barvico. Najprej nekaj trenutkov razmislimo, kaj gradi našo družino, medsebojno povezanost, trdnost. Lahko je kakšna izkušnja ali stališče. Nato nekdo začne pripovedovati, njegov desni sosed zapiše v hišo. Našo povezanost krepita prav Božja beseda in Evharistija. V tem tednu (in tudi prihodnjih) se potrudimo, da bomo bolj pozorno poslušali (brali) Božjo besedo. Ta sklep napišemo k hiši.

Družinska molitev:

sveča, razlomljen kruh, You Tube/kitara, stavek: OSTANI Z NAMI, k Svetemu pismu položimo risbo hiše. Sveto pismo odpremo na strani, kjer je Psalm 16. Kitice psalma bere vsak član družine, odpev vsi skupaj (psalm lahko tudi zapojemo).

V imenu +Očeta in +Sina in +Svetega Duha. Amen.
Pesem: Sta šla učenca (v prilogi)
Gospod Jezus, kot si pomagal učencema, ki sta se razočarana vračala v Emavs, videti Tebe in najti smisel v vseh dogodkih, pomagaj tudi nam. Pridi nam naproti, hodi z nami, spodbujaj in vnemaj srca, da bomo pogumno oznanjali, da živiš, nas spremljaš in krepiš s svojo Besedo in Kruhom.

Tvojo Besedo bi radi še bolj razumeli. Pomagaj nam, da bomo dovzetni za tvojo navzočnost v našem življenju. Tukaj zbrani te prosimo:

»Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

(Ps 16,1-2.5.7-11)
ODPEV: »Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

Varuj me, o Bog, saj se k tebi zatekam.
Gospodu pravim: »Ti si moj Gospod, zame sreče ni brez tebe.«
Gospod, ti si delež moje dediščine in moja čaša,
ti imaš v rokah mojo usodo.

ODPEV: »Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

Slavim Gospoda, ki mi svetúje,
tudi ponoči me moje srce opominja.
Vedno imam pred očmi Gospoda;
ker je na moji desnici, ne bom omahnil.

ODPEV: »Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

Zato se moje srce veseli, moja duša se raduje;
tudi moje telo bo prebivalo varno.
Zakaj moje duše ne boš prepústil podzemlju,
svojemu zvestemu ne boš dal videti trohnobe.

ODPEV: »Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

Daješ mi spoznati pot življenja,
polnost veselja pred tvojim obličjem,
večne radosti na tvoji desnici,
večne radosti na tvoji desnici.

ODPEV: »Gospod, daj mi spoznati pot življenja.«

Jezus, tu si z nami, v naši sredi. Prinašamo ti naš trud za trdno družino. Tebi se izročamo. Ti nas povezuj. OSTANI Z NAMI, ko se mrači. Hodi z nami po poti življenja. Tudi ko nam ni lahko, ko smo jezni, skregani, žalostni, zaskrbljeni, bolni bodi z nami. Ne prenehaj nas hraniti s svojo Besedo in Kruhom. Ne obupaj nad nami. Takrat še bolj vnemaj naša srca in odpiraj oči, da bomo prepoznali tvojo navzočnost med nami in v naših bratih in sestrah.

Prisluhnimo pesmi in ob njej razmišljamo – če jo že znamo, zapojemo.

Skupaj zmolimo z besedami iz pesmi:

Ostani med nami, naš vstali Gospod,
saj strma in težka življenja je pot.
Naj tvoj evangelij nam sveti v temi
in tvoje Telo naj nam daje moči.
Aleluja, aleluja,
in naše srce bo goreče,
aleluja, aleluja,
zaupanja polno in sreče.

Oče naš… Zdrava Marija….Slava Očetu….

V imenu +Očeta in +Sina in +Svetega Duha. Amen.

Priloge:
3. velikonočna kateheza
Priloge 3. velikonočne kateheze
Gradivo za otroke – 1.del
Gradivo za otroke – 2.del

Za vas objavil:

marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius