Čas je, da se skupaj usedemo za mizo in praznujemo življenje

Čas je, da se skupaj usedemo za mizo in praznujemo življenje
Bi letos krasili drugače, z naravnim okrasjem, ki nič ne stane in ne onesnažuje okolja?

Še pred miklavževanjem, s prvo adventno svečo, december zadiši po praznikih in prerado nas zanese v ustvarjanje »popolnega« božiča.

Krasimo dom, zavijamo darila in oblagamo mizo, da bi tako poudarili pomen praznovanja: rodil se je Bog kot človek. Dojenčku v jaslih pa ni mar za bleščavo in kič. Želi si le bližine, toplote, spokojnosti, naklonjenosti.

Božič je v naši zavesti močno povezan s smrečico – zimzeleno drevesce premaga mraz in zimo. Simbolizira življenje in upanje.

Pogrinjke je izdelala Kaja Podržaj.

Praznično mizo okrasimo z zelenjem iz narave, lahko naberemo vejice navadne kaline, bršljana, smrečice, bodike ali božjega drevca, morda bomo posegli po brinovih ali klekovih vejicah.

Dodamo šipek ali bodikine plodove, morda okrasna jabolčka. Storže pobarvamo belo. Na sredi mize zelenje in plodove preprosto zložimo v girlando.

Vsak pogrinjek lahko dopolnimo z na hitro sestavljeno smrečico. Potrebujemo le nekaj listov navadne kaline in šipkov plod. Liste sestavimo v obris smrečice in na vrh položimo šipek.

Dober tek ob tradicionalnih božičnih barvah: zeleni kot obetu večnega prerajanja in življenja, rdeči kot ljubezni!

Lahko uporabimo tudi manjše liste lovorikovca, fotinije, bodike ali rododendrona, na Primorskem bodo pravšnji oljčni listki.

Zato vam pravim: Ne skrbite za svoje življenje, kaj boste jedli ali kaj boste pili, in ne za svoje telo, kaj boste oblekli. Ali ni življenje več kot jed in telo več kot obleka? (Mt 6,25)

Če pa ne moremo priti do naravnega zelenja, si ga narišimo! Za praznično mizo ne potrebujemo klišejskih, največkrat kičastih potiskanih prtov in prtičev. Z nekaj ustvarjalnosti bomo ustvarili moderne in elegantne pogrinjke.

Naravni videz bomo ustvarili s pastelnimi in zastrtimi naravnimi toni. K sodobni keramiki se bodo podali enobarvni prti, za vsak pogrinjek pa vzamemo risalni list v naravni barvi. Nanj narišemo rastlinske vitice.

Prtiček in pribor povežemo z navadno vrvico in dodamo nekaj zelenja, morda kupimo vejice evkaliptusa, lahko pa izberemo drugo zimzeleno rastje. Nazadnje pa še nekaj kalininih plodov za piko na i!

Na vrtu ali gozdnem robu se v tihi predbožični čas še vedno pnejo travni lati. Skoraj bi jih spregledali, vendar so lahko tudi primerno okrasje božične praznične mize. Ujemali se bodo z belino prta, zadržanim porcelanom, lahko pa izberemo tudi krožnike v bolj izraziti barvi.

Jedilni pribor in prtič ovijemo z navadno vrvico in okrasimo s suhimi travami. In morda tokrat pogrinjek okrasimo še s srebrnimi steklenimi kroglicami.

Čas je, da se skupaj usedemo za mizo in praznujemo življenje!

Z naravnim okrasjem lahko dopolnimo tudi darila, zavita v navaden bel ali rjav papir. Kajti manj je več! Blagoslovljen božič!

Vir: Družina, foto: Petra Slapar

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius