Big Ben po petih letih znova zazvonil

Big Ben po petih letih znova zazvonil
Londonski Big Ben, znameniti zvon Elizabetinega stolpa britanskega parlamenta, je bil zaradi obnove pet let utišan. FOTO: arhiv Družine

Londonski Big Ben, znameniti zvon Elizabetinega stolpa britanskega parlamenta, ki je bil zaradi obnove pet let utišan, je včeraj opoldne po srednjeevropskem času prvič znova zazvonil.

Obnova, ki je zahtevala okoli 90 milijonov evrov, je vključevala čiščenje in barvanje vseh gibljivih in nepremičnih delov petih zvonov ter urnega mehanizma. Obnovitvena dela na znamenitem londonskem zvoniku so se začela leta 2017, spominjajo pri STA.

Najzahtevnejše je bilo razstavljanje 11,5 tone težkega urnega mehanizma iz leta 1859, ki so ga pripeljali v specializirano podjetje na severozahodu Anglije, kjer so očistili in popravili več kot tisoč njegovih sestavnih delov.

Prepoznavni zvok Big Bena bo odslej znova tradicionalno zazvenel vsako polno uro.

Britanci so odmev Big Bena od začetka obnove slišali le ob redkih priložnostih: začasni mehanizem so uporabili le ob pomembnejših praznikih, ob izstopu Velike Britanije iz Evropske unije 1. januarja lani ter septembra letos ob pogrebu kraljice Elizabete II.

FOTO: Oton Naglost

Dan spomina na padle v svetovnih vojnah

Big Ben se je danes prvič po obsežni obnovi znova oglasil, njegov prepoznavni zvok pa bo odslej tradicionalno zazvenel vsako polno uro, še poroča STA. Drugi štirje manjši zvonovi se oglašajo vsakih petnajst minut. Termin današnjega zvonjenja so v Združenem kraljestvu izbrali zelo namerno: vsako nedeljo po 11. novembru namreč obeležujejo dan spomina na britanske vojake, ki so sodelovali v obeh svetovnih vojnah, z mislijo na 11. november 1918, ko so utihnili topovi v prvi svetovni vojni.

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius