Ali moramo otroke siliti k sveti maši?

Ali moramo otroke siliti k sveti maši?
Foto: Shutterstock

Izčrpani in živčni se starši včasih sprašujemo, ali res morajo otroci vedno z nami v cerkev.

Jezus je rekel: “Pustite otroke in ne branite jim priti k meni” (Mt 19,14). Res je, ampak vseeno jih moraš pripraviti do tega, da si to sploh želijo … Pripraviti otroke na nedeljsko mašo ni vedno lahko. Jih moramo kdaj tudi prisiliti?

Ne moremo preprosto reči: “Da, otrok mora narediti vse, kar se staršem zdi dobro zanj,” ali: “Ne, v nobenem primeru se ga ne sme siliti, ker Božja ljubezen pomeni svobodno izbiro.” Odgovor mora biti bolj poglobljen in mora upoštevati različne elemente.

Sveta maša: srečanje, ki izhaja iz ljubezni

Otrok ne ve takoj, kaj je zanj najboljše. To velja tako za materialne kot duhovne stvari. Tako, kot jih prepričujemo, naj jedo zdravo hrano, jih moramo podobno voditi k dejanjem, ki bodo oživljala njihovo vero.

Tovrstni izjavi pogosto sledi vprašanje: “Ali ni maša predvsem srečanje, ki izvira iz ljubezni? V čem je torej smisel otroka siliti k sodelovanju pri evharistiji?”

Seveda je res, da je evharistija srečanje, ki izhaja iz ljubezni. Res pa je tudi, da prava ljubezen temelji na zvestobi, ki predpostavlja našo neodvisnost od bežnih želja ali okusov. To vedo vsi zakonci.

Pomagajte svojemu otroku razviti zvestobo k Bogu

Prisiliti otroka k obisku svete maše ni nič drugega kot pripomoči k trajnemu in zvestemu odgovarjanju na Božjo ljubezen. Pripomoči k učenju, da se krščansko življenje ne razvija skozi navale navdušenja in zanosa. Zahteva neko doslednost, odločenost.

Je povabilo k odkrivanju tega, da merilo naše ljubezni do Boga niso čustva, ampak naša ponižna zvestoba.

Vir: Aleteia

Za vas objavil:

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius