Glasilo 35 September 2022

Farno glasilo

STRAH V SRCU

Kot imamo ljudje vzpostavljene medsebojne odnose, tako bi moral človek vzpostaviti odnos z Bogom. Kakšen odnos moramo imeti? Služite Gospodu v strahu, radujte se v trepetu! (Ps 2:11). Opazite kako imamo idejo bati se Boga, drhtenja v Njegovi prisotnosti, istočasno pa občutimo radost. Lahko rečemo: to je sigurno protislovno. Toda, pravzaprav bomo ugotovili, da strah pred Bogom ne pomeni bati se Boga. Kadar Sveto pismo govori o trepetanju pred Bogom, da se ne tresemo od strahu. Ker, ta verz nam pravi, da lahko istočasno občutimo Božji strah in prav tako občutimo radost.

V Svetem pismu nam je rečeno, da se morajo otroci bati očeta in matere. »Naj se vsak od vas boji svoje matere in svojega očeta; in držite moje sobote: jaz sem Gospod, vaš Bog.« (3Mz 19:3) Kadar nam Sveto pismo govori, da se moramo bati očeta in matere, ali to pomeni da se jih moramo bati? Nikakor ne. To pomeni da jih moramo globoko spoštovati. Do njiju se moramo obnašati s strahospoštovanjem. Do njiju se moramo obnašati po zakonu. Z drugimi besedami, izraz bati se Boga, ne pomeni plašiti se Boga. To pomeni veliko spoštovanje in strahospoštovanje do Boga. Sveto pismo nam pravi, da je bati se Boga začetek modrosti. »Strah Gospodov je začetek modrosti, in spoznanje Najsvetejšega je razumnost Prg 9:10.

Z drugimi besedami, če se ne bojimo Boga, nimamo niti začetka modrosti. Seveda, če nimamo modrosti, smo norci. Sveto pismo pravi: norec v srcu reče, da ni Boga, ker nima modrosti. »Strah pred Gospodom je začetek modrosti, in spoznanje svetih je razumnost.« (Prg 9:10). Še en zanimiv detajl o bati se Boga je ta, da se mi ne moremo odločiti, da se Boga bojimo. Ker nam Sveto pismo pravi, da je strah pred Gospodom, Bog sam vstavil v naša srca. Poglejmo, kaj najdemo v Jeremiji »Sklenil bom z njimi večno zavezo, da se nikoli ne obrnem od njih, da bi jim ne delal dobro; v srce jim bom dal svoj strah, da se ne odvrnejo od mene.« (Jer 32:40).

Ne odločate se vi, ali boste imeli strah pred Gospodom. Sveto pismo pravi, da Bog vzame ta strah in nam ga vsadi v naša srca. Sveto pismo pravi tudi, da je Božji strah veliko boljši od česarkoli, kar lahko imamo na zemlji. Mnogo boljši je od bogastva. Poglejmo Pregovore. Tukaj Salomon, ki je bil nekaj časa zelo bogat, toda tudi zelo neumen, ker se ni bal Boga. Ločil se je od Boga, kasneje v življenju pa je napisal Izreke (Pregovore), tako da piše iz svojih izkušenj. Poglejmo kaj piše: Boljše je malo s strahom Gospodovim nego obilen zaklad z nemirom (Prg 15:16).

Še eden zelo pomemben vidik strahu pred Gospodom ali imeti strah pred Bogom v življenju, je dejstvo, da je to izbira. Z drugimi besedami, strah pred Gospodom je nekaj kar izberete. Bogu dovolite, da strah vsadi v vaše srce. Oh, moj Gospod, prosim, naj vendar tvoje uho prisluhne prošnji tvojega služabnika in molitvi tvojih služabnikov, ki se hočejo bati tvojega imena (Neh 1:11). Strahospoštovanje pomeni Boga globoko spoštovati, mi moramo privoliti in Bog nam bo v naše srce dal svoj strah, da se ne izgubimo in ne gremo od Njega.

Pripravil: Štefan

SVETE MAŠE V ŽUPNIJI IZLAKE IN ČEMŠENIK (od 4.9. do 11.9.2022)

NED 4.9. Izlake Ob 7.00 + ARH Ivan(obl), Branko, sorodniki1
Čemšenik Ob 8.30 ZA FARANE ČEMŠENIKA; IZLAK;
2.+ ROBAVS, sorodniki
Izlake Ob 10.00 + KRALJ Štefan, LEVIČNIK Jože, Tilka, sorodniki
2. + BRVAR Štefka (obl), Evgen
Izlake-DOM Ob 15.00 ZA DUHOVNE POKLICE
PON 5.9. Čemšenik Ob 18.00 V ČAST SV.DUHU  ZA BLAGOSLOV V NOVEM ŠOLSKEM LETU
2. + KAJBIČ Leopold;   2.+ KAJBIČ Jožef
TOR 6.9. Izlake Ob 18.00 + PIKELJ Anton;  2.+SKRINJAR Marija; +SMRKOLJ Jože
SRE 7.9. Čemšenik Ob 18.00 + ARH Marko (obl);  2.+ DROLC Ivana
Izlake Ob 19.00 + BOŽIČ Jožef;  2.+ VIDRGAR Slavica
ČET 8.9. Čemšenik Ob 18.00 + MATKO Ivan;   2.+ RAVNIKAR Franci
Izlake Ob 19.00 + KRALJ Nande (obl);
PET 9.9. Čemšenik Ob 18.00 ZA VARNO VOŽNJO
Podlipovica Ob 19.00 + ARH Alojz, Angela sin Lojze, sorodniki
SOB 10.9. Čemšenik Ob 19.00 + MAJDIČ Klemen;  2.+ RAVNIKAR Stanka
NED 11.9. Izlake Ob 7.00 + PRAŠNIKAR Jožko
Čemšenik Ob 8.30 + Anika, Polde TANJŠEK
Izlake Ob 10.00 ZA FARANE IZLAK, ČEMŠENIKA

OBVESTILA

*V nedeljo, 3.9. – vpis otrok k verouku. Vsako leto se vpiše otroka k verouku. Lahko boste kupili učbenike, delovne zvezke. Prispevek za veroučne pripomočke, kurjavo, …. je na družino 50 €.  *Začetek verouka v ponedeljek 5.9.

*Srečanje pošolske mladine- Izlake 1. in 3. soboto; (ob 20h), Čemšenik- 2 in 4. soboto (okoli 20h)

*V torek, 6.9. srečanje Gospodarskega sveta na Izlakah ob 20 h.

*V sredo, 7.9. srečanje ŽPS na Izlakah ob 20 h.

*V četrtek, 8.9. je praznik rojstva Device Marije, maše praznične.

*V soboto, 10.9. je srečanje ŽPS v Čemšeniku po večerni maši.

*V nedeljo, 11.9. – katehetska nedelja, pri mašah blagoslov šolarjev, dijakov,.. in tudi blagoslov šolskih torb.

*Plesne vaje se pričnejo v torek, 13.9.ob 19h v Jurijev domu na Izlakah (več informacij- Miklič Branka; tel: 031 523 132)

*Za krst otroka, se obrnite na župnika, in se bomo dogovorili za datum krsta in za pripravo na krst.

*Svoj dar za župnijo lahko nakažete na spodnji račun. Hvala za Vašo skrb za župnijo. Bog Vam povrni.

TRR: SI56-0430-2000-2980-018

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius