5. decembra goduje Sv. Saba: Biser vzhoda

5. decembra goduje Sv. Saba: Biser vzhoda

Sv. Saba (Sava) je pomemben zastopnik vzhodnega meništva. Dobil je vzdevek »Biser vzhoda«. Latinski Zahod tega velikega zastopnika vzhodnega meništva ni nikoli cenil tako kot Vzhod.

Rojen je bil leta 439 v Kapadokiji v Mali Aziji. Komaj petletnega sta ga oče in mati zaradi očetovih službenih obveznosti v Aleksandriji pustila v Kapadokiji pri sorodnikih. Po nesrečnem otroštvu, ko je večkrat zbežal od doma, je Saba končno poiskal zatočišče v bližnjem samostanu in tam vzljubil meniško življenje. Čeprav je bil najmlajši menih v hiši, se je odlikoval v kreposti. Pri osemnajstih letih je odšel v Jeruzalem, kjer je sprva živel sedemnajst let v samostanu, nadaljnjih devetinpetdeset let pa v samoti, predvsem v lavi (meniški puščavniški kolibi), kjer se je posvetil samo Bogu. Kmalu so se mu pridružili številni bogoiskatelji, in se naselili v celicah okrog cerkve. Sčasoma se je iz tega razvil znameniti samostan Mar Saba, ki je na Vzhodu poznan kot »Velika Sabova lava«. Ker pa med menihi ni bilo nikogar z mašniškim posvečenjem, in so morali tja za bogoslužje prihajati »tuji« duhovniki, je jeruzalemski patriarh sv. Sabi podelil mašniško posvečenje in ga postavil za predstojnika vseh puščavniških naselbin in samostanov na območju svetega mesta. Kmalu je zraslo več novih samostanov.

S svojo poduhovljeno osebnostjo je sv. Saba odločilno posegel tudi v verske spore tedanjega časa. Čeprav nerad, je zaradi tega zapuščal svojo ljubljeno samoto in se kazal v javnosti. Šlo je predvsem za vprašanje ene ali dveh oseb v Kristusu. Saba je bil vselej na pravoverni strani in je zagovarjal, da sta v Kristusu dve naravi (božja in človeška) in ena oseba (božja). Umrl je star skoraj sto let. V zadnji dom počitka ga je pospremilo ogromno ljudi. Navzoč je bil tudi patriarh Peter s škofi in veljaki svetega mesta.

Umrl je 5. decembra 532 v Mar Sabi v Palestini.

Sv. Sabi sta pri nas posvečeni dve cerkvi, in sicer župnijska v Podgorju, podružnična pa v župniji Krkavče, na pokopališču v kraju Padna. God sv. Sabe obhajajo tudi cistercijani v Stični.

Vir: Pridi

Za vas objavil:

Marko
marko.drobne@gmail.com | Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius