2000 zgoščenk in 19 vinilk – kakšen je papežev glasbeni okus?

Tako je videti del papeževe fonoteke - foto: CNS

Papež Frančišek v svoji glasbeni sobi hrani skoraj 2000 zgoščenk in 19 vinilnih plošč, je razkril kardinal Gianfranco Ravasi, predsednik Papeškega sveta za kulturo in »kustos papeževe zbirke«.

Sveti oče je znan kot velik ljubitelj klasične glasbe, ki zato zavzema največji delež njegove fonoteke, vendar pa se v njej najdejo tudi album največjih uspešnic pariškega slavčka Edith Piaf, melodije argentinskega tanga, zlasti Astorja Piazzolle, pa tudi zbirka 25 plošč gospela kralja rokenrola Elvisa Presleyja.

Papežev blagoslov prodajalne plošč

Ravasi je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera dejal, da ni bil prav nič presenečen nad fotografijami papeža Frančiška (z glasbenim albumom v roki), ki je pred tednom zvečer obiskal rimsko glasbeno trgovino StereoSound in tam blagoslovil prenovljene prostore in gramofonske plošče.

Začelo se je pred dobrimi tremi leti

Kot je pojasnil Ravasi, je začel za papeževo glasbeno zbirko skrbeti pred dobrimi tremi leti, ko mu je Frančišek poslal nekaj zgoščenk, češ da ve, kako zelo ima kardinal rad glasbo. »Povedal sem mu, da me zanima, kakšno glasbo ima rad, in tako se je začelo,« je pojasnil Gianfranco Ravasi.

Pred kratkim je Frančišek obiskal in blagoslovil trgovino s ploščami v središču Rima – foto: Vatican Media

Papeževa osebna zbirka in darila

»Razkril sem mu, da razmišljam o glasbeni knjižnici, pa mi je naenkrat poslal celo škatlo zgoščenk s pojasnilom, da jih je že vse preposlušal,« je še obelodanil Ravasi in dodal, da danes papeževa zbirka vključuje 1728 zgoščenk in 19 vinilnih plošč. Nekatere so del papeževe osebne zbirke, druge so darila, ki jih je Frančišek prejel v minulih letih.

Operni program na radiu

Kardinal je še izpostavil, da mu je sveti oče povedal, da njegova ljubezen do glasbe sega v otroška leta, ko je z mamo poslušal operni program na radiu. »Poslal mi je celotno zbirko posnetkov iz glavne operne hiše v Buenos Airesu, Teatra Colon,« je še poudaril Ravasi.

Pozoren poslušalec glasbe

Kar mu pošlje papež, je po njegovih besedah pogosto opremljeno z ročno napisanimi zapisi z »izjemnimi, strokovnimi« komentarji o delu, iz katerih »takoj opaziš, da pozorno posluša glasbo«. Celotna zbirka pa nakazuje njegovo osebnost in kulturo, je še povedal kardinal Gianfranco Ravasi.

Slovenska harmonika za papeža

Zagotovo je v papeževi zbirki tudi nekaj podarjenih zgoščenk slovenskih izvajalcev. Tako mu je denimo znani zamejski (tržaški) harmonikar Denis Novato pred tremi leti na avdienci poklonil svojo svežo ploščo, konec lanskega septembra pa tudi slovensko harmoniko z vgraviranim napisom »Papežu z ljubeznijo«.

Vir: Družina

Za vas objavil:

Spletna stran | Zadnje objave

Življenje je lepo, zato karkoli se ti zgodi, nikoli ne pozabi živeti!
Živeti je ena najbolj redkih stvari na tem svetu, saj večina ljudi samo obstaja. – Marcus Aurelius